Osoby, które dbają o swoją figurę i zdrowe odżywianie najczęściej znają wartości odżywcze poszczególnych produktów oraz ich kaloryczność. Nie wiedzą jednak, że łączenie niektórych artykułów spożywczych, nawet tych, które mają dużo witamin, jest niezdrowe dla naszego organizmu. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakich produktów nie łączyć, aby żyć zdrowo, zapraszamy do lektury wpisu.
Niedobrana para: ogórek i pomidor
Ogórek i pomidor w sałace to częste połączenie. Mamy zatem dla Was przykrą wiadomość, należy unikać takiego zestawu. Niestety ogórek, choć wydaje się warzywem idealnym podczas diety, bardzo nisko kalorycznym, to zawiera w swoim składzie askoribinazę, czyli enzym, który utlenia witaminę C. Oznacza to, że cała witamina C z pomidora zostaje zniszczona przez ogórek, kiedy zestawiamy razem te dwa warzywa. Podobnie działa na inne produkty z tą witaminą, dlatego ogórka polecamy jeść osobno.
Kwaśne owoce i warzywa
Jeśli przygotowujemy sałatkę owocowo warzywną, musimy pamiętać o tym, aby nie łączyć kwaśnych owoców z warzywami. Takie zestawienie może wywołać wzdęcia. Podczas przygotowywania sałatek warto postawić na same warzywa, ponieważ są mniej kaloryczne niż owoce i mają niższy indeks glikemiczny.
Owocowe połączenia
Aby łączyć owoce w prawidłowy i zdrowy sposób, należy zapoznać się z pięcioma typami owoców. Pierwsze z nich, to te, których podstawowymi składnikami są woda i sole mineralne (np. melon), drugie to wszystkie słodkie owoce (np. daktyle), których unikamy będąc na diecie. Trzecia grupa to owoce półkwaśne (wiśnie, jabłka, jagody), czwarta to owoce kwaśne (np. pomarańcze, cytryny). W piątej grupie znajdują się owoce ciężkostrawne (np. awokado), których również unikamy podczas diety. Prawidłowy dobór owoców polega na wybieraniu owoców z pokrewnych kategorii.
Herbata z cytryną
Herbata jest produktem, który chroni przed nowotworami oraz udarem mózgu. W cytrynie znajduje się bardzo dużo witaminy C, która jest zdrowa dla naszego organizmu. Niestety połączenie tych dwóch składników powoduje, że glin, znajdujący się w herbacie, po zmieszaniu z cytryną, uwalnia się do organizmu. Ten składnik może powodować zmiany w mózgu, które przyczyniają się do powstania Alzheimera. Należy zatem uważać i unikać połączenia herbaty z cytryną.
Dieta rozdzielna
Stosując dietę owocowo-warzywną warto zaplanować jak będziemy się odżywiać po ścisłym poście. W tym wypadku dobrym wyborem jest dieta rozdzielna. Polega ona na niełączeniu pewnych produktów, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu i smukłej sylwetce. Jakich połączeń należy unikać? Przede wszystkim nie należy łączyć białek z węglowodanami, ponieważ taki zestaw obciąża nasz układ trawienny. Produkty białkowe to między innymi: owoce, gotowane mięso, ryby, sery, mleko, warzywa strączkowe. Do produktów węglowodanowych należą: cukier, ziemniaki, pieczywo, makaron, ryż, kasze, suszone owoce, banany, kukurydza, muesli. Wszystkie wyżej wymienione produkty najlepiej jest łączyć z produktami neutralnymi, takimi jak: woda, warzywa, nasiona, oleje, kawa i herbata nasiona, miód, zakwaszone produkty mleczne.
Jak powszechnie wiadomo, podstawą odchudzania jest właściwie skomponowana dieta oraz aktywność fizyczna. Wiele osób dbających o linię, chce także zadbać o swoje zdrowie. Dlatego muszą bardzo skrupulatnie dobierać wartościowe produkty. Okazuje się, że należy też zwracać uwagę na to, jak dane składniki oddziałują na siebie nawzajem. Jeżeli ułożymy nasz jadłospis tak, aby produkty, które spożywamy, były nie tylko zdrowe, ale też wspólnie tworzyły dania, które wpływają dobrze na nasz organizm, to będziemy mogli cieszyć się dobrą kondycją fizyczną przez wiele lat :).