Witamina B12, nazywana inaczej czerwoną witaminą, ze względu na swój kolor, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rolą witaminy B12 jest głównie metylacja, która stanowi istotny proces w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.
Dobroczynne działanie witaminy B12
Witamina B12 ma bardzo dobre działanie na nasz organizm. Pełni kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Może także przyczynić się do regulacji cyklu miesiączkowego u kobiet z obfitym krwawieniem. Witamina B12 wpływa pozytywnie na układ nerwowy, ponieważ bierze udział w produkcji serotoniny. Dzięki niej mamy więcej energii i dobry nastrój. Witamina bierze również udział w procesie przetwarzania węglowodanów, białek i tłuszczów na enegię, dzieki czemu zmniejsza zmęczenie organizmu, podnosi wydajność i wzmacnia koncentrację. Ponadto witamina B12 obniża poziom złego cholesterolu. Pomaga zatem w walce z miażdżycą, a także z zapaleniem wątroby typu C.
Konsekwencje niedoboru witaminy B12
Niedobory witaminy B12 powodują między innymi:
– anemię;
– bóle mięśniowe;
– zwiększone ryzyko miażdżycy wieńcowej i chorób sercowo-naczyniowych;
– biegunki lub zaparcia;
– bezsenność, zmęczenie;
– zaburzenia nastroju, drażliwość, niepokój, stany depresyjne;
– demencje, problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem;
– mrowienie i drętwienie kończyn oraz zaburzenie ich czucia.
Gdzie znajdziemy witaminę B12
Witaminę B12 znajdziemy głównie w produktach zwierzęcych. Najlepszym jej źródłem jest wątróbka, nerki, chude mięso, ryby, jajka oraz produkty mleczne.
Dawkowanie witaminy B12
Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie witaminy B12 na poziomie RDA wynosi:
– u dzieci – 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);
– u starszych dzieci i młodzieży – od 1,8 do 2,4 μg/d
– u dorosłych – 2,4 μg/d
– u kobiet w ciąży – 2,6 μg/d
– u kobiet karmiących – 2, 8 μg/d
Uwaga! Nadmiar witaminy B12 może powodować u niektórych uczulenie lub trądzik.