Okres jesienny oraz Halloween to czas, w którym wiele osób spożywa produkty zrobione z dyni. Dla osób będących na diecie owocowo-warzywnej, mamy dobrą wiadomość – Wy również możecie się skusić na niektóre z tych przysmaków, ponieważ dynia to produkt zdrowy i mało kaloryczny :). Dodatkowo można ją wykorzystać jako cudowną ozdobę Halloweenową
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat, zapraszamy do lektury wpisu ;).
Rodzaje dyń
Dynia zwyczajna
Duża, okrągła i pomarańczowa, jej miąższ jest najczęściej żółty. Jej smak nie jest słodki, dlatego najlepiej dodawać ją do takich przetworów jak zupy i sosy.
Dynia makaronowa
Mniejsza, podłużna i w kolorze żółtym. Jej nazwa pochodzi od tego, iż podczas gotowania rozpada się na długie nitki, które można stosować jako produkt zastępczy dla makaronu :).
Dynia piżmowa
Gruszkowaty kształt, różna kolorystyka. Posiada słodkawy posmak, dlatego często wykorzystywana jest do deserów, ciast, koktajli.
Dynia biała
Kremowa w środku i na zewnątrz, bardzo delikatna w smaku.
Dynia hokkaido
Okrągła i ciemnopomarańczowa, o jadalnej delikatnej skórce. Nadaje się do każdej potrawy.
Dynia kabocha
Ciemnozielona z zewnątrz, w środku pomarańczowa. To najsłodsza ze wszystkich dyń.
Dania z dyni
Jako, że dynia dozwolona jest podczas diety owocowo-warzywnej, prezentujemy kilka pomysłów na dania, które pomogą Wam urozmaicić swój jadłospis jeżeli jesteście na diecie w okresie jesienno-zimowym:
- krem dyniowo-marchewkowy
- krem dyniowo-pomidorowy
- frytki z dyni
- gulasz dyniowy
- przecier dyniowo-jabłkowy
- dynia faszerowana warzywami
- mus z pieczonej dyni z cynamonem
Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)
- Wartość energetyczna – 26/20 kcal
- Tłuszcz – 0.10/0.07 g
- Białko ogółem – 1.00/0.72 g
- Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik – 0.5/1.1 g
Minerały
- Potas – 340/230 mg
- Fosfor – 44/30 mg
- Wapń – 21/15 mg
- Magnez – 12/9 mg
- Sód – 1/1 mg
- Żelazo – 0.80/0.57 mg
- Cynk – 0.32/0.23 mg
Witaminy
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina K – 1.1/0.8 µg
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina B6 – 0.061/0.044 mg
Wpływ dyni na zdrowie i urodę
Dynia posiada nie tylko bardzo mało kalorii, ale także szybko syci i przyspiesza przemianę materii, ponieważ zawiera dużo błonnika. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.
Dodatkowo, zawarta w niej witamina E sprawia, że organizm utrzymuje odpowiednie nawodnienie. Dynia wpływa także na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia. Ponadto, olejek z pestek dyni zwalcza wolne rodniki i wpływa na obniżenie cholesterolu, dlatego warto jeść pestki, jeśli mamy problemy związane z układem krwionośnym.
Dynie zawierają również duże ilości beta-karotenu, prowitaminy A, przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom oraz pogarszaniu się wzroku.
Jeśli jesteście fanami dyniowych przysmaków, śmiało możecie sięgnąć i wypróbować każdą nich. Różnorodność dyni pozwoli urozmaicić Waszą dietę zarówno podczas postu owocowo-warzywnego, jak i w czasie, gdy powrócicie do innego sposobu żywienia.