Dla wszystkich tych, którzy kochają owoce i warzywa, a szczególnie dla tych, którzy są na diecie owocowo-warzywnej, mamy dobrą wiadomość! W dzisiejszym wpisie dowiecie się ile kalorii mają poszczególne warzywa!
Najmniej kaloryczne warzywa
Do warzyw, które mają najmniej kalorii należą między innymi:
Seler – 100 g selera to tylko 15 kcal! Ponadto jest to warzywo, które oczyszcza organizm z toksyn i ułatwia odchudzanie.
Zielony ogórek – 100 g tego produktu to tylko 15 kcal. Dlaczego tak mało? Ponieważ, aż w 96 procentach składa się z wody.
Cukinia – łączy w sobie niską kaloryczność ogórka (15 kcal na 100 g) z niesamowitą zdolnością do oczyszczania organizmu, podobnej do selera. Zawiera bowiem potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.
Najbardziej kaloryczne warzywa
Do warzyw najbardziej kalorycznych należą warzywa strączkowe, oto one:
Fasola – to bardzo kaloryczne warzywo, które w 100 g ma aż 340 kcal! Będąc na diecie należy szczególnie się jej wystrzegać.
Groch – niestety podobnie jest z grochem, który w 100 g ma ponad 200 kcal.
Kukurydza – w 100 g kukurydzy jest 86 kcal.
Specjalnie dla Was stworzyliśmy małą ściągę, aby łatwiej było Wam przestrzegać diety 🙂