Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Przestrzeganie diety bywa trudne na co dzień, a co dopiero podczas Świąt. Co możemy zrobić, aby nie wpłynęły one negatywnie na przebieg diety? Część osób decyduje się zakończyć dietę przed świętami, ale są tacy, którzy kontynuują dietę owocowo-warzywną w tym czasie i właśnie dla takich osób jest ten wpis. Warto zacząć post w takim momencie, żeby święta przypadały już na okres wychodzenia z diety, kiedy to możemy powoli wprowadzać dodatkowe składniki. Osoby, które mają już doświadczenie z postem owocowo-warzywnym dobrze wiedzą, że przy odpowiednim przygotowaniu, nie będziemy mieli problemu z tym, żeby przetrwać święta na diecie. O tym, jak to zrobić, dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Podpowiemy jakie posiłki możemy jeść w Wigilię i jakie tricki możecie zastosować, aby spędzić ten wyjątkowy czas miło, nie odmawiać sobie smaku przy jednoczesnym stosowaniu się do zasad diety owocowo-warzywnej!
Jakie potrawy wigilijne przygotować?
Zamiast rezygnować z ulubionych dań, możecie zmodyfikować przepisy tak, aby nie były tłuste i kaloryczne, a pełne witamin! Choć wiele dań wigilijnych to dania smażone i kaloryczne, możemy się bez tego obejść. Zdecydujmy się na gotowanie i pieczenie.
Najbardziej charakterystycznym daniem świątecznego stołu jest barszcz z uszkami. Choć podczas diety owocowo-warzywnej produkty zawierające mąkę są zakazane, pysznego i sycącego barszczu nie musimy sobie odmawiać. Przygotowany zgodnie z zasadami postu, będzie pysznym daniem nie tylko dla nas, ale i dla reszty osób zasiadających do naszego stołu. Istotne jest to, aby zwykły ocet zastąpić octem jabłkowym. Barszcz proponujemy podać ją jako pierwsze danie, które rozbudzi Wasze kubki smakowe i rozgrzeje organizm w zimny grudniowy wieczór.
Kapusta wigilijna to kolejne danie, które kojarzy się z atmosferą Świąt. To też kolejne danie, które przy odrobinie wyobraźni można zastąpić daniem przygotowanym zgodnie z zaleceniami diety owocowo-warzywnej. Zamiast charakterystycznej kapusty wigilijnej z grzybami, zalecamy przygotowanie postnego bigosu z kapusty kiszonej i warzyw, doprawionego Waszymi ulubionymi przyprawami i aromatyzującym dodatkiem jabłek.
Sałatka jarzynowa, która króluje zawsze na Polskich stołach to bomba witaminowa! Na polskich stołach bardzo często jednak króluje także jako bomba kaloryczna ze względu na dodatek majonezu. Będąc na diecie owocowo-warzywnej należy zrezygnować z tego dodatku w sałatce, można go jednak skutecznie zastąpić odpowiednio dobranymi przyprawami. Oczywistym jest, że nasza wersja sałatki nie będzie zawierać jajek, groszku, czy kukurydzy, dlatego aby urozmaicić smak warto dodać kalafiora, pietruszkę i czarną sól.
A co na świąteczny deser?
W wigilię nie musimy obchodzić się bez deseru. Przyrządź pyszny mus owocowy lub sałatkę owocową. Będzie to nie tylko zdrowy posiłek, ale miła odmiana dla całej rodziny 🙂 Możesz skorzystać z przepisów, które wcześniej pojawiły się na naszym blogu.
Co jeszcze możesz zrobić?
Nie rezygnuj z prawidłowych nawyków żywieniowych i podczas świąt pamiętaj o tym, żeby jeść regularnie. Polecamy też skorzystać z takich tricków jak jedzenie na małym talerzu, ponieważ dzięki temu nałożysz sobie mniej jedzenia i wciąż będziesz mieć poczucie sytości :). Ponadto jedz powoli, małymi kęsami i delektuj się świątecznymi przysmakami. Tym sposobem nawet spędzając przy stole dłuższy czas, nie objesz się przesadnie. Święta to jednak nie tylko jedzenie – nie zapominaj o nawyku picia dużej ilości wody oraz o uprawianiu sportu, nawet w wolne dni!
Jeśli zastosujesz się do tych rad, przetrwanie świąt i Nowego Roku na diecie owocowo-warzywnej nie będzie dla Ciebie wyzwaniem, a w Nowy Rok wkroczysz w idealnej formie!