Olej z pestek dyni od wieków jest bardzo cenny ze względu na właściwości zdrowotne. Nazywano go „zielonym złotem”. Był używany do celów kulinarnych, jako środek na pozbycie się pasożytów z organizmu i preparat na choroby układu moczowego.
Ten niezwykle skuteczny środek pochodzi ze Styrii – górzystej krainy na pograniczu Austrii i Słowenii. Już w XVII wieku uprawiano tu specjalny gatunek dyni. Pozyskiwany z nich olej miał ciemnozielony kolor i niespotykany smak i zapach. Zaczęto dostrzegać jego właściwości zdrowotne i nie używano już go wyłącznie jako dodatek do potraw. W 1773 roku cesarzowa Maria Teresa z dynastii Habsburgów wprowadziła go do austriackich aptek. Od tamtych czasów proces wytwarzania nie zmienił się. Wysuszone pestki mieli się i miesza ze słoną wodą, a następnie praży. Na koniec pestki są wytłaczane na zimno.
Właściwości zdrowotne – cenne tłuszcze
Olej z pestek dyni jest znakomitym preparatem na pozbycie się pasożytów z układu pokarmowego dzięki zawartości związków zwanych kukurbitacynami. Paraliżują one pasożyty, dzięki czemu możemy je wydalić naturalną drogą. Olej nie podrażnia błon śluzowych, dlatego może być stosowany przez dzieci powyżej 10. roku życia.
Olej dyniowy zawiera również fitosterole. Łagodzą stany zapalne w strukturach kostno-stawowych oraz schodzenia dróg moczowych. Obniżają one też poziom dihydrotestosteronu, czyli DTH. Produkt jest dedykowany dla Panów zmagających się z łysieniem i przerostem gruczołu krokowego.
Olej posiada bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość omega-6 zmniejsza szanse na udar mózgu, miażdżycę oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Regularnie stosowany może zapobiec osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym. Poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Produkt może być stosowany przez dzieci i młodzież do zachowania prawidłowego rozwoju, a także przez osoby starsze.
Olej dyniowy wykazuje właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości skwalenu, który występuje także w wątrobie rekina czy amarantusie. Bierze udział w syntezie hormonów czy cholesterolu. Przeciwutleniacze zmniejszają uszkodzenia DNA i peroksydacji lipidów. Mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.
Ze względu na dużą zawartość błonnika poleca się go osobom z problemami trawiennymi oraz słabym metabolizmem. Olej z pestek dynii jest świetnym wspomagaczem odchudzania.
Bogactwo witamin
Olej jest skarbnicą wielu mikroelementów. Najważniejsza witamina A, uważana za „witaminę młodości i płodności” bierze udział walce z wolnymi rodnikami. Spowalnia procesy starzenia oraz przyspiesza rozwój plemników i zwiększa ich aktywność. Dawniej olej dyniowy był stosowany jako afrodyzjak. Łagodzi też dolegliwości występujące przy menopauzie.
Olej z pestek dyni zawiera najwięcej witamin z grupy B i E. Witamina B wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspomaga koncentrację Jest polecana dla osób z niedokrwistością. Witamina B2 przede wszystkim wzmacnia odporność oraz wspiera narząd wzroku. Z kolei witamina B6 jest odpowiedzialna za przemiany białek, współuczestniczy w tworzeniu enzymów i hemoglobiny.
Za mineralizację kości oraz prawidłowe funkcjonowanie niektórych gruczołów odpowiada cynk. Wskazany dla osób zmagających się z trądzikiem, opryszczką czy innymi niedoskonałościami skóry. Selen z kolei ma postać antyoksydantu, który dba o kondycję serca i tarczycy oraz poprawia system odpornościowy. Oba pierwiastki mogą poprawić samopoczucie u osób cierpiących na depresję.
Witaminy wpływają pozytywnie również na naszą urodę – poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci. Do tego przyczynia się w głównej mierze witamina E. Olej dyniowy posiada jej jwięcej niż jakikolwiek inny olej roślinny. Ta witamina jest wskazana dla osób cierpiących na schorzenia serca, gdyż wpływa na kondycję naczyń krwionośnych.
Pestki dynii to również źródło potasu, magnezu, wapnia, jodu, fluoru, beta-karotenu, cytruliny oraz witaminy C i D. Polecane dlawszystkich osób z niedoborem żelaza we krwi.
Jak stosować olej z pestek dyni?
Zaleca się przyjmować 3 łyżeczki dziennie, dzieci jedną łyżeczkę. Produkt należy przechowywać w zamkniętej, ciemnej butelce w temperaturze pokojowej. Może pojawić się osad na dnie, jest to naturalny proces. W lodówce olej zgęstnieje. Nie przechowywać dłużej niż trzy miesiące.
Olej spożywamy zawsze na zimno. Można dodać go do makaronów, surówek i sałatek. Idealny dodatek do sernika, sera białego czy lodów.
Dyniowy olej możemy używać jako kosmetyk. Świetnie nawilża skórę, dobrze działa na zmarszczki i trądzik. Koi podrażnienia i rozjaśnia blizny. Kilka kropel oleju należy rozprowadzić na twarz. Tak samo można zastosować go na dłonie. Możemy przygotować także domowy peeling dodając sól morską czy cukier.
Olej dyniowy nadaję się jako balsam do ciała. Stosowany do masażu może zapobiec pojawianiu się rozstępów, poprawi koloryt skóry, nawilży i ujędrni. Można rozcieńczyć go innym olejem np. słonecznikowym, sojowym czy oliwą.