Olej kokosowy to kolejny produkt na mapie zdrowej żywności, wykazujący wiele właściwości prozdrowotnych. Olej kokosowy dostarcza energii i pożywienia organizmowi nie tylko sam w sobie, ale również w niezwykle efektywny sposób umożliwia wchłanianie witamin i minerałów (takich jak wapń, żelazo, czy magnez) przyjmowanych wraz z pożywieniem. Mimo to pojawiają się różne, sprzeczne opinie na jego temat. Czy faktycznie jest zdrowy?
Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego
Olej kokosowy pomaga w utrzymaniu naturalnej równowagi tkanek komórkowych, a także działa regenerująco na komórki nerwowe. Bardzo korzystnie wpływa również na pracę mózgu. Pomaga w leczeniu takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson, stosuje się go również u pacjentów z padaczką. Regularnie stosowany powoduje dużą poprawę stanu zdrowia i zapobiega utracie pamięci.
Ponadto, wykazuje działanie wspomagające funkcjonowanie i odporność organizmu. Kwas laurynowy znajdujący się w oleju kokosowym działa jak naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a zatem w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność. Można go stosować w przypadku przeziębienia, grypy czy innych chorób zakaźnych lub bakteryjnych. Olejek kokosowy chroni organizm przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby czy pierwotniaki.
Olej ten świetnie działa też na wzmocnienie flory jelitowej. Wspomaga trawienie i lepsze wchłanianie substancji odżywczych, dzięki czemu polecany jest osobom, które pragną zrzucić parę kilo. Posiada właściwości, dzięki którym tłuszcze nie zamieniają się bezpośrednio w tkankę tłuszczową, lecz są także w dużym stopniu wykorzystywane do produkcji energii, dzięki czemu przemiana materii jest przyśpieszona. Zjadając potrawę z dodatkiem oleju kokosowego, szybciej spalamy zbędne kalorie i jednocześnie w krótszym czasie osiągamy uczucie sytości.
Olej kokosowy posiada wiele wartościowych kwasów tłuszczowych MCT, wśród których aż cztery wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne, tj. kwas laurynowy, kaprylowy, kaprynowy i kapronowy. Z tego względu zalecany jest w szczególności dla osób zmagających się z długotrwałą grzybicą stóp, jak i w leczeniu innych zakażeń wywołanych grzybami Candida albicans.
Naukowcy zalecają go również do stosowania na rany po oparzeniach, gdyż przyspiesza proces regeneracji nabłonka. Pobudza aktywność enzymów oksydacyjnych i poprawia odbudowę włókien kolagenowych w tkance. Wiele osób stosuje go podczas pielęgnacji gojących się tatuaży.
Skąd więc negatywne opinie na temat oleju kokoswego?
Olej kokosowy zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Konsumowany w nadmiarze może też wywołać biegunkę i zaburzenia metaboliczne. Jednak spożywany ze zdrowym rozsądkiem, nie zagraża naszemu zdrowiu. Systematyczne spożywanie maksymalnie 2 łyżek dziennie wystarczy, żeby organizm odczuł pozytywne działanie oleju kokosowego, bez jednoczesnego doświadczania jakichkolwiek skutków ubocznych.