Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
Gospodarka kwasowo-zasadowa odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich narządów. Zachwianie równowagi, może prowadzić do poważnych zaburzeń organizmu oraz do powstania kwasicy czy zasadowicy. Dieta ma duży wpływ na zachowanie równowagi. Podczas ustalania codziennego jadłospisu powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na kaloryczność potraw, ale również na ich kwasowość i zasadowość. W dzisiejszym wpisie dowiecie się jak łączyć ze sobą produkty, aby zadbać o swoje zdrowie i równowagę w organizmie.
Zasady zdrowego żywienia
Najważniejsze jest to, aby produkty kwasotwórcze łagodzić produktami alkalizującymi, ponieważ zakwaszenie organizmu jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Może prowadzić do nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, a nawet być przyczyną nowotworu. Do objawów zakwaszenia organizmu należą: bóle głowy, niestrawności, problemy skórne, nudności, osłabienie fizyczne, senność, a nawet depresja.
Aby prawidłowo ułożyć jadłospis, należy wiedzieć, które produkty należą do kwasotwórczych, a które do alkalizujących.
Produkty kwasotwórcze:
- jaja,
- kasza,
- płatki,
- ryż,
- makaron,
- mięso.
Produkty alkaizujące:
- sałata,
- kapusta,
- ogórki,
- pomidory,
- marchew,
- buraki,
- ziemniaki,
- czarne porzeczki,
- wiśnie,
- truskawki,
- mleko.
Ponadto, żeby utrzymać równowagę organizmu należy zrezygnować z produktów przetworzonych, zawierających konserwanty, barwniki i sztuczne słodziki oraz ograniczyć ilość spożywanego białka i tłuszczu zwierzęcego. Dodatkowo powinniśmy zrezygnować z picia herbat, kawy i alkoholu i dostarczać sobie 2 litrową dzienną dawkę wody.
Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, dlatego warto poświęcić kilka chwil i zmienić swoje nawyki żywieniowe.