Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa, orkiszu i jęczmienia. W dzisiejszych czasach jest coraz więcej osób, które odkrywają u siebie objawy nietolerancji glutenu. Z tego powodu dużo osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową, która pomaga w codziennym funkcjonowaniu. Dieta ta zyskała na popularności, kiedy zaczęto ją stosować jako dietę odchudzającą. Nie jest to jednak podejście prawidłowe. Kaloryczność wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych jest zbliżona do tradycyjnych, a brak glutenu w produkcie, wcale nie musi świadczyć o jego zdrowych właściwościach. Jeśli zatem nie mamy problemu z tolerancją glutenu, powinniśmy stosować normalne diety. Nie zmienia to faktu, że dieta bezglutenowa stała się jedną z najbardziej popularnych metod odżywiania, dlatego jeśli chcecie dowiedzieć się o niej więcej, zapraszamy do lektury wpisu.
Na czym polega dieta bezglutenowa
Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest wykluczenie ze swojego jadłospisu glutenu. Nie możemy zatem spożywać produktów z pszenicy, żyta, owsa, orkiszu i jęczmienia. Podczas robienia zakupów należy także zwrócić szczególną uwagę na skład poszczególnych produktów. Najbezpieczniejsze jest kupowanie tych, które posiadają znak przekreślonego kłosa. Dozwolone są również przetwory z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej, a także oczywiście takie produkty jak: owoce, warzywa, jajka, ryby, mięso oraz przetwory mleczne.
Występowanie glutenu w produktach
GRUPA PRODUKTÓW | NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU | MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN | ZAWIERAJĄ GLUTEN |
PRODUKTY ZBOŻOWE | ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, , pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych | płatki śniadaniowe kukurydziane, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży | Pszenica, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako ciasta, ciastka, drożdżówki |
MIĘSO, RYBY, JAJA | świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja | wędliny, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne | panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane |
PRODUKTY MLECZNE | mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty | jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte, gotowe sery białe do serników | napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią |
TŁUSZCZE | masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek | majonezy, gotowe sosy | |
WARZYWA | wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana | sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe | |
OWOCE | wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) | owoce posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe | |
DESERY | cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” | guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy | ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny |
NAPOJE | herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
|
niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowym | kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo |
Uwaga!
Przed przejściem na dietę bezglutenową należy skonsultować się z lekarzem.
Taka dieta stosowana przez dłuższy czas w sposób nieprzemyślany, może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych – błonnika, cynku, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego.