Strona główna » Blog » Porady » Ból głowy w diecie owocowo-warzywnej

Ból głowy w diecie owocowo-warzywnej

Podczas diety owocowo-warzywnej odtruwamy się z toksyn, które często zalegają w organizmie od wielu lat. Nasze ciało poddane jest leczniczej terapii, jednak usunięcie szkodliwych substancji może wiązać się z dyskomfortem. Nasi Goście raportują bóle głowy, które są skutkiem ubocznym diety i oznaczają, że organizm skutecznie przestawia się na nowy sposób żywienia.

Ból głowy podczas stosowania leczniczej kuracji owocowo-warzywnej nie jest niczym ani zaskakującym, ani jednostkowym. Prawie połowa osób zaczynających dietę po raz pierwszy, reaguje w ten sposób, a i sama autorka diety sugeruje, że taki problem może wystąpić. To, na ile drastyczny jest odczuwalny ból w dużej mierze zależy od tego, na ile zdrowy tryb życia prowadzimy przed przejściem na dietę. Silny, niemal migrenowy ból głowy, pojawia się zwykle między 2 a 4 dniem kuracji. Występuje on niezależnie od pory roku.

Kryzys ozdrowieńczy

Skutki, które mogą wydawać się przykre, związane są z przejściem organizmu na odżywianie wewnętrzne (endogenne). Są wyrazem tego, że już pierwsze dni diety mają pozytywne skutki, tj. częściowe uwolnienie się toksyn zalegających w organizmie i ich przeniknięcie do krwioobiegu.

Organizm zaczyna to, na czym zależy nam najbardziej – samoleczenie. Zaczyna się regeneracja komórek i poprawia się stan immunologiczny organizmu. Nasze ciało zaczyna przechodzić w stan równowagi biologicznej. Można zaryzykować stwierdzenie, że krótkotrwały ból głowy jest dość małym dyskomfortem, jeżeli z każdym kolejnym dniem diety zanikają lub osłabiają się stany zapalne oraz ustępują objawy chorób. U stosujących dietę owocowo-warzywną zauważono m.in. usuwanie kompleksów immunologicznych, które powstają w organizmie na skutek reakcji alergicznych i zapalnych i mogą doprowadzać do procesów autoimmunologicznych. Stwierdzone zostały także pozytywne skutki diety u osób dotkniętych łuszczycą, która jest chorobą autoimmunologiczną.

Co ciekawe, u osób, które na co dzień zdrowo się odżywiają i unikają produktów mocno przetworzonych, tego rodzaju skutki nie występują lub są znikome.

Jak uśmierzyć ból?

Stosowanie leków nie jest wskazane, zwłaszcza, że po kilku dniach bolesne skutki ustępują już do końca stosowania diety. Ci bardziej wrażliwi, powinni pomyśleć o prostych i sprawdzonych metodach, by pozbyć się dyskomfortu.

Dietę zaczyna się zwykle od spożywania warzyw gotowanych na parze przez krótki czas lub w niewielkiej ilości wody. Nasz organizm unika w ten sposób nagłego starcia z toksynami. Co istotne, należy pić więcej wody, a skuteczne okazują się także specjalne napary z ziół. Zbawienna jest aktywność ruchowa, np. spacery po lesie – w naszym ośrodku jest to nieodłącznym elementem turnusu. Zalecamy także korzystanie z sauny – pocenie się pod wpływem panującej tam gorącej temperatury jest kolejnym procesem, który pomaga wyzbyć się toksyn głównie tych rozpuszczalnych w wodzie.

Jeżeli ból głowy jest szczególnie przykry, stosuje się także lewatywę oraz hydrokolonoterapię, które znacząco oczyszczają organizm z zalegających toksyn i naszym zdaniem są najbardziej skuteczne.