Strona główna » Blog » Zdrowie » Zdrowotne właściwości nasion chia

Zdrowotne właściwości nasion chia

Czym są nasiona chia? Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, które pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Są wartościowym produktem, ponieważ zawierają dużo kwasów omega-3, o których możecie przeczytać TUTAJ, a także są bogate w wapń i żelazo.

Właściwości zdrowotne nasion chia

Nasiona chia zawierają kwas alfa-linolenowy, który wraz z  błonnikiem i cynkiem, również znajdującymi się w nasionach, chronią przed rozwojem nowotworów, szczególnie przed rakiem piersi, sutka i szyjki macicy. Należy jednak być ostrożnym w spożywaniu tego produktu, ponieważ kwas alfa-linolenowy zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty, jeżeli jest spożywany w nadmiernych ilościach.

Ponieważ nasiona chia zawierają dużo kwasu omega-3, wspomagają pracę mózgu, poprawiaja pamięć i uwagę. Ponadto dobrzw wpływa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Osoby, które są na diecie, również skorzystają z właściwości nasion chia, ponieważ zawierają one dużo błonnika, który wspomaga proces trawienny.  Co więcej nasiona pęcznieją w żołądku i dają uczucie sytości na dłuższy czas.

Produkt ten jest również źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak wapń oraz fosfor które odpowiadają za mocne zęby i kości.

Nasiona chia zawierają także leptynę, która zwiększa energię i przyspiesza przemianę materii, dlatego są tak lubianym dodatkiem do potraw przez wszystkie osoby na diecie:)

Gdzie używać nasiona chia

Nasiona możemy dodawać do wielu posiłków. Najczęściej stanowią one idealny dodatek do jogurtów, płatków i sałatek. Bardziej oryginalne formy to stosowanie nasion do wypieków oraz do zup. Istnieje również napój z nasion chia.

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 gramach)

Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g

Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Witamina E – 0.50 mg

Minerały
Fosfor – 860 mg
Wapń – 631 mg
Potas – 407 mg
Magnez – 335 mg
Sód – 16 mg
Żelazo – 7.72 mg
Cynk – 4.58 mg