Strona główna » Blog » Porady » Wpływ diety na pracę mózgu

Wpływ diety na pracę mózgu

Jesteśmy tym co jemy – wielokrotnie zasłyszany frazes jest zapewne znany każdemu, kto miał kiedyś styczność z jakimś tekstem kultury, dotyczącym zdrowego odżywiania. Fast Foody są złem wcielonym, a od chleba oczy ropieją.

Można powtarzać i mnożyć znane mądrości ludowe, ale czy nie lepiej poznać, za co odpowiedzialne są wybrane witaminy, a co najważniejsze, w jakich pokarmach można ich szukać?

Tak samo jak reszta ciała, mózg jest również podatny na stosowaną dietę. Jako mały organ, zajmujący ok. 2% masy ciała dorosłego człowieka, pożera aż jedną czwartą energii dostarczanej do organizmu! Dlatego kluczowym czynnikiem dla dobrego samopoczucia i efektywnej pracy jest dieta, dbająca o dostarczanie stałych i powtarzalnych dostaw energetycznych do mózgu.

Pożywienie ważne dla mózgu i układu nerwowego

Mózg odżywia się głównie glukozą, spalaną w obecności tlenu. Żelazo jest odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie, co czyni potrawy je zawierające, kluczowymi elementami diety. Jego brak skutkuje obniżeniem przyswajania informacji, a także sprawności analitycznego myślenia.

Przybywanie na świeżym powietrzu dostarcza mózgowi największej ilości potrzebnego tlenu. W upalne dni, gdy powietrze staje się ciężki, warto zwrócić uwagę na potas, będący naturalnym wspomagaczem jego dotleniania.

Witaminy B4 i B6 są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór będzie skutkował pogorszeniem koncentracji, pamięci a nawet bezsennością. Kwas linolowy jest równie ważny, ponieważ jego deficyt skutkuje takimi samymi objawami jak braki witamin z grupy B.

Warto zwrócić uwagę na witaminę B4 (tzw. cholina), która z kolei jest niezbędna do powstania acetylocholiny, będącej neuroprzekaźnikiem. Odpowiednia ilość we krwi spowoduje odczuwalną poprawę pamięci, a niedobór min.: ospałość. Cholina występuje między innymi w podrobach oraz żółtkach jaja kurzego.

Brak sił witalnych przekłada się na apatię i znużenie, czyli cechy charakteryzujące nieodpowiednio odżywiony mózg. Aby temu zaradzić należy sięgnąć po fosfor, dzięki któremu nie tylko pamięć będzie lepsza, ale również nabiera się energii do życia.

Metale ciężkie uszkadzają wrażliwy na nie mózg – za substancję chroniącą mózg przed ich szkodliwym działaniem uważa się magnez. Miłośnicy porannej kawy i papierosa powinni się martwić, ponieważ zarówno kofeina i nikotyna wypłukują ten pierwiastek z krwi. Jest on trudno przyswajalny w pokarmach.

Osoby czujące się chwilowo otępione, powinny zacząć przyjmować cynk oraz fosfor, które to są odpowiedzialne za usprawnienie zdolności poznawczych, a fosfor oprócz tego poprawia samopoczucie!

Co należy jeść?

Tłuste mięsa – burgery i hot dogi w pszennych należy niezwłocznie odstawić! Przetworzona żywność, ma negatywny wpływ na pracę i stan mózgu.

Pszenne pieczywo czy makarony należy zamienić na ich pełnoziarniste wersje. Są zdrowsze, a do tego zawierają witaminy z grupy B (B4 i B6).

Zamiast drożdżówek i chipsów na drugie śniadanie i podwieczorek lepiej zjeść owoce. Banan lub winogrona uzupełnią dobrze potas.

Sięgając po mięso na obiad, warto wybrać jakieś chude, jak np. indyk. Jest zdrowy, stanowi ciekawą alternatywę dla kurczaka, a do tego jest pełen witamin z grupy B. Ziemniaki pełne potasu, można tym razem porzucić dla świeżej warzywnej sałatki z dodatkiem pestek dyni bogatych w cynk i magnez. Żelazo zawarte w sałacie sprawi, że smaczny i lekki posiłek będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również dla mózgu!

Ryby morskie to prawdziwy koktajl witaminowy! Zawierają fosfor, kwas linolowy i witaminy B4 i B6. Warto włączyć je do własnego jadłospisu i to najlepiej jak najregularniej, choćby poprzez wizyty w barach sushi.