Strona główna » Blog » Zdrowie » Witamina D – co warto o niej wiedzieć?

Witamina D – co warto o niej wiedzieć?

Vita znaczy życie

Jeszcze ponad 100 lat temu, nikt nie wiedział o istnieniu witamin. Dziś można o nich usłyszeć praktycznie wszędzie, a poziom wiedzy na ich temat jest wysoko rozwinięty. Dobrze, że sprawy tak się mają, ponieważ witaminy to substancje kluczowe dla prawidłowego działania każdego organizmu. Sama ich nazwa bierze się od łacińskiego słowa znaczącego życie – vita, co idealnie, jeszcze raz, podkreśla, jak ważne dla organizmu są witaminy.

Właściwości witaminy D

W odpowiednim stężeniu, witamina D wspomaga skórę, kości, siłę mięśni, a także układ odpornościowy. Jej naturalnym źródłem są promienie słoneczne, dlatego latem warto jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Jednak kiedy wiatr się wzmaga, za oknem zaciemnia się coraz szybciej, a temperatura gwałtownie spada, jesteśmy narażeni na jej niedobór.

Objawy niedoboru witaminy D

Osłabione mięśnie i kości mogą dawać o sobie znać, kolejno, w postaci dotkliwych skurczów i bólów kostno-mięśniowych. Długotrwały niedobór może przyczynić się do osteoporozy i krzywicy. Warto dbać o utrzymywanie właściwego stężenia witamy D we krwi, ponieważ jej braki potrafią być uciążliwe w życiu codziennym. Odczuwając dolegliwości takie jak np. bezsenność, brak apetytu czy biegunka, należy jak najszybciej zaopatrzyć się w suplement diety zawierający wspomnianą witaminę.

Skutki nadmiaru witaminy D

Aby uniknąć nadmiaru, będącego równie niebezpiecznego jak niedobór, najlepiej jest skonsultować się z lekarzem, w celu dobrania idealnej dawki dla organizmu. Jak rozpoznać, że w organizmie znajduje się nadprogramowa ilość witaminy D? Należy zapoznać się z objawami jej nadmiaru i bacznie obserwować, czy nie występują charakterystyczne symptomy. Do takich zaliczają się: bóle głowy i oczu, świąd skóry, zwiększone uczucie pragnienia i oddawania moczu i wymioty. Nadmiar witaminy D prowadzi do gromadzenia się wapnia w sercu, tętnicach i nerkach, co prowadzi do np. kamicy pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Znacząco pogarsza też funkcjonowanie układu nerwowego i serca.

Źródła witaminy D

jajka witamina d
Do produktów bogatych w witaminę D należą jajka i nabiał.

Najlepszym sposobem na dbanie o poziom witaminy D we krwi jest zażywanie tranu, czyli oleju z rybiej wątroby. Jedzenie ryb takich jak halibut, makrela czy łosoś również działa korzystnie na stężenie witaminy we krwi, ale najbardziej obfitującą z ryb jest węgorz, który zawiera około 1200 j.m. na 100g. Dla porównania, 15 minut ekspozycji ramion i nóg na pełnym słońcu latem, dostarcza do organizmu od 2000 do 4000 j.m.