Strona główna » Blog » Przyprawy » Przyprawy w diecie

Przyprawy w diecie

Odpowiednia dieta i uprawianie sportu to kluczowe elementy, które pozwalają na utratę zbędnych kilogramów.  Warto jednak zwrócić uwagę na to, jak przyprawiamy stosowane podczas diety przyprawy, ponieważ zawierają one wiele składników, które mogą pomóc w szybszym schudnięciu oraz wzmocnieniu organizmu. Wiele z nich ma w swoim składzie 50 razy więcej przeciwutleniaczy niż owoce. Stosowanie przypraw to pozytywny wpływ na nasze zdrowie i opóźnianie procesów starzenia się.

Zalety przypraw

Największą i niepodważalną zaletą przypraw jest to, że poprawiają smak wielu wspaniałych dań. Oprócz tego posiadają również właściwości, o których rzadko się wspomina. Stanowią między innymi produkt rozgrzewający, a także są termogenikami. Termogeniki to naturalne związki chemiczne występujące w żywności, które podnoszą temperaturę ciała. Skutkuje to tym, iż przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, a zatem pomagają w osiągnięciu wymarzonej wagi.  Ponadto oczyszczają organizm i poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Pomagają również w stabilizacji cukru we krwi oraz mają działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Jakie przyprawy stosować podczas diety?

cynamonCynamon korzenny pobudzając do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów, stanowi jedną z najlepszych przypraw, które powinno stosować się na diecie. Reguluje także poziom glukozy we krwi.

Pieprz czarny jest używany niemal przez każdego podczas gotowania. W swoim składzie zawiera piperynę, która wspomaga trawienie oraz pomaga w spalaniu tłuszczu.

Kardamon i imbir to również przyprawy, która wspomagają metabolizm i oczyszczenie organizmu, mogą być więc stosowane u osób mających problemy trawienne. Sprawdzają się w hamowaniu bólu i obrzęku. Kardamon poprawia odporność organizmu i wskazany jest w leczeniu grypy i przeziębienia. Imbir natomiast sprzyja obniżaniu poziomu cukru we krwi.

Chili powoduje poprawę samopoczucia oraz zastrzyk energii, umożliwiając przy tym szybkie spalanie tłuszczów. Zawarta w chili kapsaicyna, będąca składnikiem wielu maści przeciwbólowych, to składnik pozytywnie wpływający na leczenie zapaleń nerwów.

Kurkuma działa natomiast przeciwzapalnie, ponieważ stanowi źródło antyoksydantów. Przeciwutleniacze zawarte w kurkumie mają także działanie przeciwwirusowe i oczyszczające. Badania naukowe wykazały nawet przeciwnowotworowe działanie kurkumy. Kurkuma jest równie skuteczna w hamowaniu procesów zapalnych, co hydrokortyzon, czy nurofen, dlatego warto stosować ją w diecie, zamiast stawiać na chemię.

Goździki również przeciwdziałają licznym infekcjom oraz łagodzą problemy trawienne. Mają właściwości dezynfekujące i są w stanie wspomóc organizm w pozbywaniu się wolnych rodników.

Nie należy zapominać o świeżych ziołach takich jak mięta, bazylia, majeranek, tymianek, oregano oraz rozmaryn, które również wpływają pozytywnie na pracę układu trawiennego.

Szczególną uwagę, podczas diety, należy zwrócić na przyprawy, które są termogenikami:  pieprz, pieprz Cayenne, papryka chili, cynamon, chrzan. A także na przyprawy, które poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego:  koper, nać pietruszki, czosnek, chrzan, pieprz, imbir, bazylia, kminek, cynamon, mięta, szałwia, tymianek, bazylia.

W procesie odchudzania należy zatem zwrócić uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, które spożywamy, ale również na to, jak są one przyprawione.  Najlepiej stosować świeże zioła, które pozytywnie wpływają na naszą przemianę materii i wspomagają proces odchudzania.

Przyprawy a zalecenia diety warzywno-owocowej

Przyprawy stosowane w diecie Dąbrowskiej to przyprawy pochodzenia naturalnego – w związku z tym unikać należy większości mieszanek przypraw z uwagi na to, że zawierają one składniki szkodliwe, bądź też niewskazane na diecie – jak chociażby śladowe ilości orzechów, czy soi. Podczas diety musimy zwracać szczególną uwagę na skład przypraw, z których korzystamy – mądry ten nawyk warto zachować nawet na czas po zakończeniu diety. Musimy mieć pewność, że nie ma w nich zbędnych polepszaczy smaku oraz substancji konserwujących.

Przyprawy oczywiście pomagają urozmaicić smak warzyw i sprawić, że nawet na diecie nie padniemy ofiarą monotonii posiłków 😉