Kulinaria

Hotel Szablewski słynie z wyśmienitej i smacznej kuchni. Naszą pasją do gotowania dzielimy się z Państwem na co dzień i od święta – podczas comiesięcznych spotkań kulinarnych organizowanych pod szyldem „Kulinarnych Podróży dookoła Świata”.

Restauracja „Deska i Miska”

W ofercie à la carte restauracji „Deska i Miska” znajdą Państwo szeroki wybór świeżych, zbilansowanych oraz pełnych smaku i aromatu potraw. Nasza koncepcja kulinarna opiera się na prostych i nieskomplikowanych daniach, które można serwować… na desce i w misce, dlatego w menu królują zupy, sałaty, kasze i makarony oraz soczyste mięsa i smakowite ryby. Ponieważ wierzymy w integrującą moc kultury kulinarnej, potrawy „na deskę i miskę” komponujemy nie tylko dla zamówień indywidualnych, ale również na potrzeby grup – rodzinnych, towarzyskich i środowiskowych. W naszej kuchni stawiamy na naturalność i prostotę, dlatego każdą potrawę tworzymy na bazie zdrowych, świeżych, nieprzetworzonych i lokalnych produktów z okolicznych gospodarstw, lasów i jezior. Wybieramy je z najwyższą starannością w trosce o najbardziej wyszukane gusta i smaki naszych Gości, którzy posiłek mogą połączyć z doznaniami wzrokowymi, rozkoszując się widokiem malowniczego Jeziora Łódzko-Dymaczewskiego z okien restauracji i na tarasie (w sezonie letnim).

Jesteś tym, co jesz: menu, które leczy

Gościom naszego hotelu, którzy przyjechali na pobyt w ramach prozdrowotnych pakietów pobytowych, serwujemy menu skomponowane w oparciu o rozwiązania diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej oraz oczyszczającej diety zasadowej. W trosce o Państwa indywidualne potrzeby zdrowotne i cele do osiągnięcia, przygotowaliśmy trzy warianty menu dostępnego w ramach pakietów pobytowych:

  • oczyszczająca dieta roślinna bazująca na zasadach diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej,
  • autorska, zbilansowana i oczyszczająca dieta zasadowa bazująca na produktach roślinnych z dodatkiem ryb, neutralnych i zasadowych tłuszczy oraz niewielkich ilości mięsa drobiowego z wolnych wybiegów oraz dziczyzny,
  • oczyszczająca dieta sokowa lub zupowa.

Dieta warzywno-owocowa

Dieta warzywno-owocowa bazująca na zasadach opracowanych przez dr Ewę Dąbrowską ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn powstałych na skutek nieprawidłowego odżywiania. Z uwagi na swoją niską kaloryczność, jej efektem „ubocznym” jest redukcja wagi oraz utrata nadprogramowych centymetrów.

Potrawy skomponowane wg reguł tej diety mają silne właściwości antyoksydacyjne i dostarczają organizmowi dużych ilości witamin, minerałów i bioaktywnych składników odżywczych, uaktywniając enzymy i wspomagając procesy metaboliczne.

Dieta zasadowa

Dieta zasadowa jest bogata w żywność roślinną, z wykluczeniem wieprzowiny oraz ograniczeniem spożywania produktów konserwowanych i wysokoprzetworzonych, a także słodyczy, białej mąki, białego cukru, tłuszczów i produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ma silne działanie alkalizujące, dzięki czemu odkwasza organizm i przywraca zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową.

Jej głównym założeniem jest spożywanie ok. 80% produktów zasadowych i 20% produktów kwasowych. Wbrew powszechnemu przekonaniu na to, czy dany produkt ma działanie odkwaszające czy zakwaszające, nie wpływa jego smak, ale sposób, w jaki zachowuje się w procesie przemiany materii. Produkty zasadowe podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny, neutralizując występujące w organizmie kwasy, co pozwala na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dieta zasadowa w naszym hotelu jest dostępna dla Państwa w wersji zbilansowanej oraz wege.