Strona główna » Blog » Porady » Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Kiszonki nie są obce osobom, które były już na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej. Jednak nie wszyscy znają ich właściwości zdrowotne i odchudzające. Zatem jeśli chcecie dowiedzieć się dlaczego warto je jeść, zapoznajcie się z dzisiejszym artykułem na ten temat 😉

Na czym polega kiszenie

Jest to metoda konserwacji żywności, która zapewnia przedłużenie jej świeżości i jest zabezpieczeniem przed psuciem się. . Podczas procesu kiszenia cukry proste zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega procesom gnicia żywności. Najważniejszy jednak jest fakt, iż Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje cenne, naturalne składniki i minerały, a także mają niższą kaloryczność niż surowe warzywa i owoce.

Kiszonki jako źródło witamin i minerałów

Kiszonki to źródło witamin: A, C, E, K i B. Rolą niektórych witamin jest usuwanie z organizmu wolnych rodników, które sprzyjają starzeniu się, miażdżycy i nowotworom. Kiszonki dostarczają też wiele składników mineralnych m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zawierają również dużó błonnika, który wspomaga przemianę materii i co za tym idzie proces odchudzania.

Bakterie mlekowe

Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Dzięki temu spożywając kiszonki oczyszczamy nasz organizm, wzmacniamy jego odporność i zapobiegamy wielu chorobom oraz obniżamy cholesterol.

Sposoby kiszenia

Aby zabrać się do kiszenia samodzielnie, warto poznać wszystkie sposoby kiszenia. Oto one:
Kiszenie w solance
Najpopularniejszą metodą kiszenia jest trzymanie produktu w roztworze wody z solą, ponieważ sól ogranicza rozwój niekorzystnych bakterii.
Kiszenie w soli
Do kiszenia można wykorzystywać również samą sól, pod warunkiem, że produkt jest dość soczysty i sam puszcza soki.
Kiszenie w produktach mlecznych
Zamiast solanki można używać napojów mlecznych, które zawierają kultury bakterii fermentacji mlekowej.
Kiszenie w miodzie
Miód wykorzystywany jest zamiast wody lub jako dodatek do solanki w przypadku produktów ubogich w cukry.
Kiszenie w soku z innej kiszonki
Daby ukisić produkty można wykorzytać także sok z innej kiszonki, co znacznie przyspiesza proces fermentacji.

Co można kisić?

Jeśli myślicie, że kiszonki, to tylko ogórki i kapusta, to jesteście w błędzie. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa! Rzodkiewki, marchewki, kalafior, papryka, buraki, kiełki, czosnek, szparagi, sałata, szczaw, co kto lubi :). Wasze ulubione warzywa możecie fermentować do woli i mieć gwarancje, że będą one zdrowe i pyszne. A zatem do dzieła!