Święta i Nowy Rok z Dietą Ewy Dąbrowskiej

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.  Przestrzeganie diety bywa trudne na co dzień, a co dopiero podczas Świąt. Co możemy zrobić, aby nie wpłynęły one negatywnie na przebieg diety? Część osób decyduje się zakończyć dietę przed świętami, ale są tacy, którzy kontynuują dietę Dąbrowskiej w tym czasie i właśnie dla takich osób jest ten wpis. Warto zacząć post w takim momencie, żeby święta przypadały już na okres wychodzenia z diety, kiedy to możemy powoli wprowadzać dodatkowe składniki. Osoby, które mają już doświadczenie z postem Dąbrowskiej dobrze wiedzą, że przy odpowiednim przygotowaniu, nie będziemy mieli problemu z tym, żeby przetrwać święta na diecie. O tym, jak to zrobić, dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Podpowiemy jakie posiłki możemy jeść w Wigilię i jakie tricki możecie zastosować, aby spędzić ten wyjątkowy czas miło, nie odmawiać sobie smaku przy jednoczesnym stosowaniu się do zasad diety Ewy Dąbrowskiej!

Jakie potrawy wigilijne przygotować?

Zamiast rezygnować z ulubionych dań, możecie zmodyfikować przepisy tak, aby nie były tłuste i kaloryczne, a pełne witamin! Choć wiele dań wigilijnych to dania smażone i kaloryczne, możemy się bez tego obejść. Zdecydujmy się na gotowanie i pieczenie.

barszczNajbardziej charakterystycznym daniem świątecznego stołu jest barszcz z uszkami. Choć podczas diety Dąbrowskiej produkty zawierające mąkę są zakazane, pysznego i sycącego barszczu nie musimy sobie odmawiać. Przygotowany zgodnie z zasadami postu, będzie pysznym daniem nie tylko dla nas, ale i dla reszty osób zasiadających do naszego stołu. Istotne jest to, aby zwykły ocet zastąpić octem jabłkowym. Barszcz proponujemy podać ją jako pierwsze danie, które rozbudzi Wasze kubki smakowe i rozgrzeje organizm w zimny grudniowy wieczór.

Kapusta wigilijna to kolejne danie, które kojarzy się z atmosferą Świąt. To też kolejne danie, które przy odrobinie wyobraźni można zastąpić daniem przygotowanym zgodnie z zaleceniami dr Dąbrowskiej. Zamiast charakterystycznej kapusty wigilijnej z grzybami, zalecamy przygotowanie postnego bigosu z kapusty kiszonej i warzyw, doprawionego Waszymi ulubionymi przyprawami i aromatyzującym dodatkiem jabłek.

Sałatka jarzynowa, która króluje zawsze na Polskich stołach to bomba witaminowa! Na polskich stołach bardzo często jednak króluje także jako bomba kaloryczna ze względu na dodatek majonezu. Będąc na diecie Dąbrowskiej należy zrezygnować z tego dodatku w sałatce, można go jednak skutecznie zastąpić odpowiednio dobranymi przyprawami. Oczywistym jest, że nasza wersja sałatki nie będzie zawierać jajek, groszku, czy kukurydzy, dlatego aby urozmaicić smak warto dodać kalafiora, pietruszkę i czarną sól.

A co na  świąteczny deser?

W wigilię nie musimy obchodzić się bez deseru. Przyrządź pyszny mus owocowy lub sałatkę owocową. Będzie to nie tylko zdrowy posiłek, ale miła odmiana dla całej rodziny 🙂  Możesz skorzystać z przepisów, które wcześniej pojawiły się na naszym blogu.

Co jeszcze możesz zrobić?

Nie rezygnuj z prawidłowych nawyków żywieniowych i podczas świąt pamiętaj o tym, żeby jeść regularnie. Polecamy też skorzystać z takich tricków jak jedzenie na małym talerzu, ponieważ dzięki temu nałożysz sobie mniej jedzenia i wciąż będziesz mieć poczucie sytości :). Ponadto jedz powoli, małymi kęsami i delektuj się świątecznymi przysmakami. Tym sposobem nawet spędzając przy stole dłuższy czas, nie objesz się przesadnie. Święta to jednak nie tylko jedzenie – nie zapominaj o nawyku picia dużej ilości wody oraz o uprawianiu sportu, nawet w wolne dni!

Jeśli zastosujesz się do tych rad, przetrwanie świąt i Nowego Roku na diecie Dąbrowskiej nie będzie dla Ciebie wyzwaniem, a w Nowy Rok wkroczysz w idealnej formie!

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczyć nam dużo energii od samego rana, ponieważ daje nam siłę na cały dzień oraz pobudza przemianę materii. Jedzenie porządnego śniadania nie tylko jest zdrowe, ale także korzystne podczas odchudzania.

Jak śniadanie wpływa na nasze zdrowie

Pożywne śniadanie reguluje poczucie łaknienia na resztę dnia. Co za tym idzie, jeśli pomijamy ten posiłek, możemy doprowadzić do nadwrażliwości na insulinę, a w konsekwencji do cukrzycy typu 2, a także do nadciśnienia. Co więcej, spożywanie śniadań obniża ryzyko chorób serca.

Ponadto regularne spożywanie śniadań wpływa dobrze na naszą energię w ciągu dnia. Przeprowadzono badania, które wykazały, że osoby, które codziennie jedzą śniadanie częściej poświęcają się aktywności fizycznej. Dodatkowo pożywne śniadanie sprawia, że nasz mózg pracuje sprawniej i łatwiej nam skupić się w trakcie pracy.

Jak śniadanie wpływa na odchudzanie

Śniadanie pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii przez resztę dnia, dlatego jest bardzo ważne dla osób, które chcą schudnąć. Aby przyspieszyć metabolizm, powinno składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnika i chudego białka. Poranny posiłek zapobiega także zachciankom żywieniowym na przekąski w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej utrzymać dietę odchudzająca i zrezygnować z niezdrowych produktów.

Zdrowe i pożywne śniadania

Śniadanie powinno być złożone z różnych składników odżywczych. Rano powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi posiłek, który składa się z ok. 15% białka, ok 30% tłuszczy oraz 50% węglowodanów. Najlepszym rozwiązaniem jest spożycie płatków owsianych z owocami i mlekiem lub jogurtem albo przyrządzenie koktajlu owocowo-warzywnego z dodatkiem nasion.

Jedząc zdrowe śniadanie zapewnisz sobie mnóstwo pozytywnej energii. Dostarczając swojemu organizmowi dawkę pożywnych produktów, wzmacniasz swoją odporność i sprzyjasz zachowaniu szczupłej sylwetki 🙂

 

Jak odzwyczaić się od cukru?

Wielu z nas podczas wprowadzania w życie zdrowej diety zmaga się z problemem apetytu na słodycze. W naszym dzisiejszym wpisie dowiecie się, czym możecie zastąpić cukier oraz jak odzwyczaić się od jego spożywania.

Szkodliwe właściwości cukru:

Na początek warto wspomnieć, że cukier jest nie tylko tuczący, ale również szkodliwy dla zdrowia. Duża ilość spożywanego cukru może prowadzić do cukrzycy oraz podwyższenia cholesterolu i ciśnienia, co może stać się przyczyną zawału serca. Zwiększa także możliwość zachorowania na raka, ponieważ słodkie przetwory zawierają wiele sztucznych substancji, które zatruwają organizm. Ponadto spożywanie słodkości szkodzi naszym zębom i sprzyja powstawaniu próchnicy. Warto zatem zrezygnować z cukru lub zastąpić go innymi substancjami, żeby nie szkodzić swojemu zdrowiu.

Produkty zastępujące cukier

Owoce

suszone owoceOwoce to najzdrowszy sposób słodzenia produktów, są nieprzetworzone i bogate odżywczo, wzmacniają odporność naszego organizmu i nie zawierają pustych kalorii. Owoce, którymi można dosłodzić dania to ananas, jabłka, gruszki, a także wszelkie suszone owoce.

Melasa

melasaMelasa to produkt uboczny przy produkcji cukru z buraka cukrowego i trzciny cukrowej. Melasa jest bogata w wiele substancji odżywczych takich jak: wapń, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B.

Stewia

stewiaStewia to słodka roślina, która posiada zerowy indeks glikemiczny, a także ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Jednak należy stosować ja w małych ilościach.

Ksylitol i Erytrol

ksylitolKsylitol, tradycyjnie pozyskiwany z kory brzozy, i Erytrol to alkohole cukrowe występujące w niektórych owocach i warzywach. Mają niski indeks glikemiczny, ale są produktami wysokoprzetworzonymi, dlatego należy stosować je w małych ilościach.

Miód

miódMiód zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, jednak posiada wysoki indeks glikemiczny i jest kaloryczny, dlatego nie jest polecany osobom na diecie.

 

Jeśli nie chcemy używać produktów zastępczych możemy podjąć działania, które ograniczą nasz apetyt na cukier. Jednym ze sposobów jest spożywanie na deser słodkich warzyw takich jak buraki, marchewki i dynie lub owoców.

Bez względu na to, jakie substancje słodzące użyjemy musimy pamiętać, że musimy stosować je z umiarem. Nie musimy pozbawiać się przyjemności spożywania słodkich posiłków, ale istotne jest to, aby robić to okazjonalnie, zwracając uwagę na ich skład. Rozsądek pozwoli zachować szczupłą sylwetkę, jednocześnie utrzymując urozmaiconą dietę.

Gluten-free – dla kogo dieta bezglutenowa?

Gluten to białko obecne w żywności produkowanej z pszenicy, żyta, owsa, orkiszu i jęczmienia. W dzisiejszych czasach jest coraz więcej osób, które odkrywają u siebie objawy nietolerancji glutenu. Z tego powodu dużo osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową, która pomaga w codziennym funkcjonowaniu. Dieta ta zyskała na popularności, kiedy zaczęto ją stosować jako dietę odchudzającą. Nie jest to jednak podejście prawidłowe. Kaloryczność wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych jest zbliżona do tradycyjnych, a brak glutenu w produkcie, wcale nie musi świadczyć o jego zdrowych właściwościach. Jeśli zatem nie mamy problemu z tolerancją glutenu, powinniśmy stosować normalne diety. Nie zmienia to faktu, że dieta bezglutenowa stała się jedną z najbardziej popularnych metod odżywiania, dlatego jeśli chcecie dowiedzieć się o niej więcej, zapraszamy do lektury wpisu.

Na czym polega dieta bezglutenowa

Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest wykluczenie ze swojego jadłospisu glutenu. Nie możemy zatem spożywać produktów z pszenicy, żyta, owsa, orkiszu i jęczmienia. Podczas robienia zakupów należy także zwrócić szczególną uwagę na skład poszczególnych produktów. Najbezpieczniejsze jest kupowanie tych, które posiadają znak przekreślonego kłosa. Dozwolone są również przetwory z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej, a także oczywiście takie produkty jak: owoce, warzywa, jajka, ryby, mięso oraz przetwory mleczne.

Występowanie glutenu w produktach

GRUPA PRODUKTÓW NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU MOGĄ ZAWIERAĆ GLUTEN ZAWIERAJĄ GLUTEN
PRODUKTY ZBOŻOWE ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, , pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych płatki śniadaniowe kukurydziane, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży Pszenica, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako ciasta, ciastka, drożdżówki
MIĘSO, RYBY, JAJA świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja wędliny, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
PRODUKTY MLECZNE mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte, gotowe sery białe do serników napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
TŁUSZCZE masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek majonezy, gotowe sosy  
WARZYWA wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe  
OWOCE wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) owoce posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe  
DESERY cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa” guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
NAPOJE herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole

 

niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowym kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo

Uwaga!

Przed przejściem na dietę bezglutenową należy skonsultować się z lekarzem.

Taka dieta stosowana przez dłuższy czas w sposób nieprzemyślany, może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych – błonnika, cynku, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego.

Halloweenowy przysmak, czyli wszystko o właściwościach zdrowotnych dyni

Okres jesienny oraz Halloween to czas, w którym wiele osób spożywa produkty zrobione z dyni. Dla osób będących na diecie Dąbrowskiej, mamy dobrą wiadomość – Wy również możecie się skusić na niektóre z tych przysmaków, ponieważ dynia to produkt zdrowy i mało kaloryczny :). Dodatkowo można ją wykorzystać jako cudowną ozdobę Halloweenową
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat, zapraszamy do lektury wpisu ;).

Rodzaje dyń

Dynia zwyczajna

Duża, okrągła i pomarańczowa, jej miąższ jest najczęściej żółty. Jej smak nie jest słodki, dlatego najlepiej dodawać ją do takich przetworów jak zupy i sosy.

Dynia makaronowa

Mniejsza, podłużna i w kolorze żółtym. Jej nazwa pochodzi od tego, iż podczas gotowania rozpada się na długie nitki, które można stosować jako produkt zastępczy dla makaronu :).

Dynia piżmowa

Gruszkowaty kształt, różna kolorystyka. Posiada słodkawy posmak, dlatego często wykorzystywana jest  do deserów, ciast, koktajli.

Dynia biała

Kremowa w środku i na zewnątrz, bardzo delikatna w smaku.

Dynia hokkaido

Okrągła i ciemnopomarańczowa, o jadalnej delikatnej skórce. Nadaje się do każdej potrawy.

Dynia kabocha

Ciemnozielona z zewnątrz, w środku pomarańczowa. To najsłodsza ze wszystkich dyń.

Dania z dyni

Jako, że dynia dozwolona jest podczas diety Dąbrowskiej, prezentujemy kilka pomysłów na dania, które pomogą Wam urozmaicić swój jadłospis jeżeli jesteście na diecie w okresie jesienno-zimowym:

  • krem dyniowo-marchewkowy
  • krem dyniowo-pomidorowy
  • frytki z dyni
  • gulasz dyniowy
  • przecier dyniowo-jabłkowy
  • dynia faszerowana warzywami
  • mus z pieczonej dyni z cynamonem

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

  • Wartość energetyczna – 26/20 kcal
  • Tłuszcz – 0.10/0.07 g
  • Białko ogółem – 1.00/0.72 g
  • Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  • Błonnik – 0.5/1.1 g

Minerały

  • Potas – 340/230 mg
  • Fosfor – 44/30 mg
  • Wapń – 21/15 mg
  • Magnez – 12/9 mg
  • Sód – 1/1 mg
  • Żelazo – 0.80/0.57 mg
  • Cynk – 0.32/0.23 mg

    Witaminy

  • Witamina C – 9.0/4.7 mg
  • Witamina A – 8513/5755 IU
  • Witamina K – 1.1/0.8 µg
  • Witamina E – 1.06/0.80 mg
  • Witamina B6  – 0.061/0.044 mg

Wpływ dyni na zdrowie i urodę

Dynia posiada nie tylko bardzo mało kalorii, ale także szybko syci i przyspiesza przemianę materii, ponieważ zawiera dużo błonnika. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.

Dodatkowo, zawarta w niej witamina E sprawia, że organizm utrzymuje odpowiednie nawodnienie. Dynia wpływa także na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia. Ponadto, olejek z pestek dyni zwalcza wolne rodniki i wpływa na obniżenie cholesterolu, dlatego warto jeść pestki, jeśli mamy problemy związane z układem krwionośnym.

Dynie zawierają również duże ilości beta-karotenu, prowitaminy A, przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom oraz pogarszaniu się wzroku.

Jeśli jesteście fanami dyniowych przysmaków, śmiało możecie sięgnąć i wypróbować każdą  nich. Różnorodność dyni pozwoli urozmaicić Waszą dietę zarówno podczas postu Dąbrowskiej, jak i w czasie, gdy powrócicie do innego sposobu żywienia.

dynia właściwości