Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy to kolejny produkt na mapie zdrowej żywności, wykazujący wiele właściwości prozdrowotnych. Olej kokosowy dostarcza energii i pożywienia organizmowi nie tylko sam w sobie, ale również w niezwykle efektywny sposób umożliwia wchłanianie witamin i minerałów (takich jak wapń, żelazo, czy magnez) przyjmowanych wraz z pożywieniem. Mimo to pojawiają się różne, sprzeczne opinie na jego temat. Czy faktycznie jest zdrowy?

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego

Olej kokosowy pomaga w utrzymaniu naturalnej równowagi tkanek komórkowych, a także działa regenerująco na komórki nerwowe. Bardzo korzystnie wpływa również na pracę mózgu. Pomaga w leczeniu takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson, stosuje się go również u pacjentów z padaczką. Regularnie stosowany powoduje dużą poprawę stanu zdrowia i zapobiega utracie pamięci.

Ponadto, wykazuje działanie wspomagające funkcjonowanie i odporność organizmu. Kwas laurynowy znajdujący się w oleju kokosowym działa jak naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a zatem w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność. Można go stosować w przypadku przeziębienia, grypy czy innych chorób zakaźnych lub bakteryjnych. Olejek kokosowy chroni organizm przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby czy pierwotniaki.

olej kokosowy w stanie stałym
Olej kokosowy w stanie stałym

Olej ten świetnie działa też na wzmocnienie flory jelitowej. Wspomaga trawienie i lepsze wchłanianie substancji odżywczych, dzięki czemu polecany jest osobom, które pragną zrzucić parę kilo. Posiada właściwości, dzięki którym tłuszcze nie zamieniają się bezpośrednio w tkankę tłuszczową, lecz są także w dużym stopniu wykorzystywane do produkcji energii, dzięki czemu przemiana materii jest przyśpieszona. Zjadając potrawę z dodatkiem oleju kokosowego, szybciej spalamy zbędne kalorie i jednocześnie w krótszym czasie osiągamy uczucie sytości.

Olej kokosowy w stanie płynnym
Olej kokosowy w stanie płynnym

Olej kokosowy posiada wiele wartościowych kwasów tłuszczowych MCT, wśród których aż cztery wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne, tj. kwas laurynowy, kaprylowy, kaprynowy i kapronowy. Z tego względu zalecany jest w szczególności dla osób zmagających się z długotrwałą grzybicą stóp, jak i w leczeniu innych zakażeń wywołanych grzybami Candida albicans.

Naukowcy zalecają go również do stosowania na rany po oparzeniach, gdyż przyspiesza proces regeneracji nabłonka. Pobudza aktywność enzymów oksydacyjnych i poprawia odbudowę włókien kolagenowych w tkance. Wiele osób stosuje go podczas pielęgnacji gojących się tatuaży.

Skąd więc negatywne opinie na temat oleju kokoswego?

Olej kokosowy zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Konsumowany w nadmiarze może też wywołać biegunkę i zaburzenia metaboliczne. Jednak spożywany ze zdrowym rozsądkiem, nie zagraża naszemu zdrowiu. Systematyczne spożywanie maksymalnie 2 łyżek dziennie wystarczy, żeby organizm odczuł pozytywne działanie oleju kokosowego, bez jednoczesnego doświadczania jakichkolwiek skutków ubocznych.

 

Najlepsze sposoby na oczyszczenie wątroby

Wątroba jest wyjątkowo istotnym, choć często zaniedbywanym przez nas organem. Odgrywa nie tylko zasadniczą rolę w procesie trawienia – przetwarzając substancje odżywcze wchłonięte przez jelita i magazynując witaminę A, żelazo oraz inne minerały, ale również nieustannie filtruje naszą krew – reguluje poziom cukru, białka i tłuszczu we krwi. Wątroba jest też miejscem, w którym gromadzą się wszelkie toksyny, które byłyby w stanie nas zabić, gdyby nie ciężka i mozolna praca tego niesamowitego, wielofunkcyjnego narządu.

Czynniki szkodliwe dla wątroby

Tryb życia, nafaszerowane chemią jedzenie, tabletki przeciwbólowe, antykoncepcja hormonalna, nadużywanie alkoholu czy narkotyków – to wszystko przyczynia się do nadmiernego odkładania się toksyn w organizmie, co może doprowadzić do powstania wielu problemów zdrowotnych. Mimo że wątroba posiada niezwykłe zdolności do samoregeneracji, przy takim bombardowaniu toksynami może nie dać sobie rady, dlatego też warto ją czasem wspomóc. Toksyny powinny co jakiś czas zostać wyeliminowane z organizmu, co odciążyłoby wątrobę, umożliwiając jednocześnie prawidłową pracę innych organów.

Detoksykacja organizmu jest więc niezwykle ważna. Oczyszczanie wątroby najlepiej zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Wystarczy ograniczyć konsumpcję toksycznych substancji i zacząć uprawiać więcej sportu. Istnieje też szereg wyjątkowo cennych produktów spożywczych, które w dużym stopniu mogą przyczynić się do jej regeneracji.

Produkty wspomagające oczyszczanie wątroby

1. Czosnek – wspomaga naturalny proces samooczyszczania się wątroby, dzięki dużej zawartości allicyny i selenu, a także pobudza enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn oraz redukuje poziom złego cholesterolu.
2. Szpinak– posiada dużą dawkę chlorofilu, który pomaga neutralizować metale ciężkie, toksyczną chemię oraz pestycydy. Chlorofil stymuluje także wytwarzanie żółci, co pomaga w procesach detoksykacji wątroby.
3. Brukselka – odznacza się wysoką zawartością glukozynolanów, czyli związków siarki, które chronią organizm przed szkodliwymi substancjami chemicznymi i toksynami.
3. Zielona herbata – występujące w liściach zielonej herbaty katechiny wspierają funkcjonowanie wątroby i zapobiegają gromadzeniu się komórek tłuszczowych w organizmie.
4. Kurkuma – sprawia, że wątroba lepiej metabolizuje tłuszcze i łatwiej się regeneruje. Ma także działanie wspomagające enzymy, które ułatwiają wypłukiwanie niepożądanych substancji z organizmu.
5. Awokado – ten wyjątkowo bogaty w glutation owoc, skutecznie wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn.
6. Buraki – bogate źródło flawonoidów, a zwłaszcza glutationu, który wspomaga detoksykację wątroby i stymuluje jej działanie. Największy efekt dają jedzone na surowo – w sałatce lub w postaci soku.
7. Cytryna – cytrynian hamuje osadzanie się toksyn w naszym organizmie i jednocześnie wykazuje silne działanie moczopędne, co pomaga na szybsze i skuteczniejsze wypłukiwanie niepożądanych produktów przemiany materii z organizmu.

Aby przyspieszyć oczyszczenie wątroby należy pamiętać też o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Wypijanie od 6 do 8 szklanek wody mineralnej dziennie powinno pozytywnie wpłynąć na proces detoksykacji. Powinno się też za wszelką cenę unikać przetworzonych produktów spożywczych takich jak mąka czy cukier, ponieważ wątroba przekształca te składniki w niepożądany tłuszcz i cholesterol. Suplementy i leki przeciwbólowe również mogą mieć na nią negatywny wpływ – mogą ją znacznie obciążać, dlatego też warto w miarę możliwości ograniczyć ich stosowanie.

Olej z pestek dyni – właściwości zdrowotne

Olej z pestek dyni od wieków jest bardzo cenny ze względu na właściwości zdrowotne. Nazywano go „zielonym złotem”. Był używany do celów kulinarnych, jako środek na pozbycie się pasożytów z organizmu i preparat na choroby układu moczowego.

Ten niezwykle skuteczny środek pochodzi ze Styrii – górzystej krainy na pograniczu Austrii i Słowenii. Już w XVII wieku uprawiano tu specjalny gatunek dyni. Pozyskiwany z nich olej miał ciemnozielony kolor i niespotykany smak i zapach. Zaczęto dostrzegać jego właściwości zdrowotne i nie używano już go wyłącznie jako dodatek do potraw. W 1773 roku cesarzowa Maria Teresa z dynastii Habsburgów wprowadziła go do austriackich aptek. Od tamtych czasów proces wytwarzania nie zmienił się. Wysuszone pestki mieli się i miesza ze słoną wodą, a następnie praży. Na koniec pestki są wytłaczane na zimno.

Właściwości zdrowotne – cenne tłuszcze

olej z pestek dyniOlej z pestek dyni jest znakomitym preparatem na pozbycie się pasożytów z układu pokarmowego dzięki zawartości związków zwanych kukurbitacynami. Paraliżują one pasożyty, dzięki czemu możemy je wydalić naturalną drogą. Olej nie podrażnia błon śluzowych, dlatego może być stosowany przez dzieci powyżej 10. roku życia.

Olej dyniowy zawiera również fitosterole. Łagodzą stany zapalne w strukturach kostno-stawowych oraz schodzenia dróg moczowych. Obniżają one też poziom dihydrotestosteronu, czyli DTH. Produkt jest dedykowany dla Panów zmagających się z łysieniem i przerostem gruczołu krokowego.

Olej posiada bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość omega-6 zmniejsza szanse na udar mózgu, miażdżycę oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Regularnie stosowany może zapobiec osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym. Poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Produkt może być stosowany przez dzieci i młodzież do zachowania prawidłowego rozwoju, a także przez osoby starsze.

Olej dyniowy wykazuje właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości skwalenu, który występuje także w wątrobie rekina czy amarantusie. Bierze udział w syntezie hormonów czy cholesterolu. Przeciwutleniacze zmniejszają uszkodzenia DNA i peroksydacji lipidów. Mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.

Ze względu na dużą zawartość błonnika poleca się go osobom z problemami trawiennymi oraz słabym metabolizmem. Olej z pestek dynii jest świetnym wspomagaczem odchudzania.

Bogactwo witamin

Olej jest skarbnicą wielu mikroelementów. Najważniejsza  witamina A, uważana za „witaminę młodości i płodności” bierze udział walce z wolnymi rodnikami. Spowalnia procesy starzenia oraz przyspiesza rozwój plemników i zwiększa ich aktywność. Dawniej olej dyniowy był stosowany jako afrodyzjak. Łagodzi też dolegliwości występujące przy menopauzie.

Olej z pestek dyni zawiera najwięcej witamin z grupy B i E. Witamina B wpływa pozytywnie na układ nerwowy, wspomaga koncentrację Jest polecana dla osób z niedokrwistością. Witamina B2 przede wszystkim wzmacnia odporność oraz wspiera narząd wzroku. Z kolei witamina B6 jest odpowiedzialna za przemiany białek, współuczestniczy w tworzeniu enzymów i hemoglobiny.

Za mineralizację kości oraz prawidłowe funkcjonowanie niektórych gruczołów odpowiada cynk. Wskazany dla osób zmagających się z trądzikiem, opryszczką czy innymi niedoskonałościami skóry. Selen z kolei ma postać antyoksydantu, który dba o kondycję serca i tarczycy oraz poprawia system odpornościowy.  Oba pierwiastki mogą poprawić samopoczucie u osób cierpiących na depresję.

Witaminy wpływają pozytywnie również na naszą urodę – poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci. Do tego przyczynia się w głównej mierze witamina E. Olej dyniowy posiada jej jwięcej niż jakikolwiek inny olej roślinny. Ta witamina jest wskazana dla osób cierpiących na schorzenia serca, gdyż wpływa na kondycję naczyń krwionośnych.

Pestki dynii to również źródło potasu, magnezu, wapnia, jodu, fluoru, beta-karotenu, cytruliny oraz witaminy C i D. Polecane dlawszystkich osób z niedoborem żelaza we krwi.

Jak stosować olej z pestek dyni?

Zaleca się przyjmować 3 łyżeczki dziennie, dzieci jedną łyżeczkę. Produkt należy przechowywać w zamkniętej, ciemnej butelce w temperaturze pokojowej. Może pojawić się osad na dnie, jest to naturalny proces. W lodówce olej zgęstnieje. Nie przechowywać dłużej niż trzy miesiące.

Olej spożywamy zawsze na zimno. Można dodać go do makaronów, surówek i sałatek. Idealny dodatek do sernika, sera białego czy lodów.

Dyniowy olej możemy używać jako kosmetyk. Świetnie nawilża skórę, dobrze działa na zmarszczki i trądzik. Koi podrażnienia i rozjaśnia blizny. Kilka kropel oleju należy rozprowadzić na twarz. Tak samo można zastosować go na dłonie. Możemy przygotować także domowy peeling dodając sól morską czy cukier.

Olej dyniowy nadaję się jako balsam do ciała. Stosowany do masażu może zapobiec pojawianiu się rozstępów, poprawi koloryt skóry, nawilży i ujędrni. Można rozcieńczyć go innym olejem np. słonecznikowym, sojowym czy oliwą.

 

Co to jest graviola?

Graviola jest owocem rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej i Antyli. Znana także jako flaszowiec miękkociernisty lub guanábana. Wiecznie zielone drzewo osiąga do 10m wysokości. Rodzi duże owoce o wadze średnio 3–6kg. Są pokryte zieloną skórą z kolcami, a ich miąższ jest biały i bardzo soczysty. Owoce gravioli wykorzystuje się do przygotowania napojów i syropów. Ma wyjątkowy smak i zapach.

W ostatnich latach budzi duże zainteresowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Czy faktycznie owoc ten może przynosić pozytywne efekty w walce z rakiem? Przyjrzymy się temu bliżej!

Na co stosować graviolę?

Od wieków owoc tropikalnej rośliny był używany na wiele dolegliwości. Mieszkańcy Ameryki Południowej podawali ją jako środek na biegunkę, gorączkę czy schorzenia wątroby. W badaniach przeprowadzonych w latach 40. XX w. naukowcy odkryli działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze. Znakomicie zwalcza wirusy, obniża poziom ciśnienia i cukru, jak i zapobiega wrzodom. Pomaga także na astmę, działając przeciwkaszlowo i uspokajająco. Poza tym owoce gravioli są bogatym źródłem witamin (B1, B2 i C) oraz minerałów (magnez, cynk, potas, wapń). Zdrowotne właściwości charakteryzują także liście i korzenie drzewa gravioli.

Graviola okrzyknięta lekiem na raka?

W liściach flaszowca miękkociernistego występują związki wykazujące działania przeciwnowotworowe, tzw. acetogeniny annonaceowe. Naukowcy potwierdzili, że bardzo dobrze hamują wzrost komórek rakowych. Działają na 12 typów nowotworów m.in. piersi, prostaty, trzustki, płuc, jelit czy chłoniaka. Związki acetogeniny uchodzą za znacznie mocniejsze i skuteczniejsze niż chemioterapia. Mimo tego nie powodują skutków ubocznych dla tkanek zdrowych. Specjaliści z Cancer Research UK nie potwierdzili jeszcze, że graviola jest lekiem na raka. Dotychczas nie zostały przeprowadzone żadne badania na ludziach, tylko testy laboratoryjne. Zalecają być ostrożnym w spożywaniu napojów czy specjalnych tabletek z gravioli.

Jak spożywać graviolę?

Owoce mogą być jedzone bezpośrednio. Mają lekko kwaśny smak. Można także samemu wycisnąć z niej sok lub kupić gotowy w sklepach zielarskich i sklepach internetowych. Sprawdza się jako dodatek do lodów, sałatek owocowych i deserów. Istnieje też możliwość przygotowania naparu z suszonych liści gravioli: do 700ml zimnej wody wsypać należy 1–2 łyżki suszu i gotować 5–10min od momentu wrzenia.

Co istotne: nie zaleca się stosowania gravioli przez dłuższy czas. Należy robić przerwy od spożywania jej. Graviola stanowi doskonałe urozmaicenie i suplement diety. Nie ma dowodów na to, że jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Yerba Mate – alternatywa dla kawy i herbaty

Yerba mate to napój przyrządzany z wysuszonych i zmielonych listków ostrokrzewu paragwajskiego. Niezwykle popularny w krajach Ameryki Południowej (Paragwaju, Argentynie, Urugwaju, Brazylii). Przedstawiciele plemienia Guarani pierwsi docenili niezwykłe działanie rośliny. Mieszkańcy dorzecza Parany mieli w zwyczaju żucie liści ostrokrzewu paragwajskiego. Pomagało im przezwyciężyć ciężkie warunki, likwidowało zmęczenie, pobudzało umysł i łagodziło uczucie głodu. Misjonarze jezuiccy, którzy dotarli do dorzecza Parany, postanowili rozprowadzić cudowny napój sporządzony ze sproszkowanych liści i pędów rośliny także po całej Europie. Była alternatywą dla herbat pochodzących z Azji. Yerba mate przypadła także do gustu obywatelom państw arabskich.

Zalety Yerba mate

Jest dobrą alternatywą dla kaw czy innych herbat. Ma działanie pobudzające organizm ze względu na dużą zawartość guarany (kofeiny) oraz kwasu chlorogenowego, który jest w zielonej herbacie. Zmniejsza zmęczenie i poprawia koncentrację.  Wiele osób ceni nie tylko jej właściwości prozdrowotne, ale również niezwykle charakterystyczny i aromatyczny smak. Yerba Mete zyskuje coraz więcej zwolenników.  Już niewielka ilość obniża apetyt i i sprzyja przyspieszeniu przemiany materii oraz spalaniu tłuszczu.

Yerba Mate to także bogate źródło mikroelementów (mangan, miedź, chrom, krzem, cynk) oraz makroelementów (magnez, potas, fosfor).  Zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, PP, H. Działa pozytywnie na jędrność naszej skóry. Poprawia kondycję włosów i paznokci. Będzie doskonałym suplementem dla osób z obniżoną odpornością. Posiada również inne ważne właściwości:

  • reguluje ciśnienie
  • zawiera duże właściwości przeciwutleniające – bardzo pomocne u osób, chorujących na nowotwór czy choroby wątroby
  • obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu
  • bardzo dobre działanie ochronne dla serca
  • doskonała w walce z nadwagą, wzmacniając uczucie sytości.
  • poprawia samopoczucie, niwelując stany depresyjne
  • kwas chlorogenowy pomaga w walce z cukrzycą, regulując uwalnianie glukozy z wątroby
  • działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwreumatyczne; w chorobach wewnętrznych jak i zewnętrznych.

Jak pić Yerba mate?

Przede wszystkim regularnie. Dzięki temu jej cenne właściwości stają się bardziej zauważalne. Nie ma przepisu, ile należy wypić, gdyż jest to bardzo indywidualna kwestia. Przede wszystkim należy obserwować swój organizm – ile potrzebuje do pobudzenia i jak reaguje. Po pierwsze, musimy wybrać odpowiednie naczynie, które przeniesie nas w indiańską aurę. Tego napoju nie pijemy z naczyń szklanych. Najlepsze są naturalne tykwy, drewniane ozdobione przeróżnymi wzorami. Można skorzystać także z naczyń ceramicznych. Wszystko po to, aby bardziej wyczuć naturalny smak i aromat herbaty.

Nieodłącznym elementem picia Yerba mate jest rurka z sitkiem tzw. bombilla. Filtruje, oddziela fusy od pitego napoju. Wykonana najczęściej z metalu, alpaki (stop miedzi i cynku) czy stali nierdzewnej.

Bombilla
Bombilla

Przygotowanie napoju

  1. Nasyp susz Yerba mate do naczynia. Zaleca się 2/3 pojemności, aby uzyskać intensywny smak. Jeśli aromat jest za mocny dla Ciebie, spróbuj mniej – około 1/3. Możesz dodać cukier.
  2. Zakryj dłonią otwór naczynia i obróć do góry dnem. Wstrząśnij kilka razy, tak aby mniejsze kawałki liści opadły na dół (w stronę dłoni). Dzięki temu, bombilla nie dostanie się do sitka. Delikatnie obróć naczynie i pozostaw, aby susz był ułożony skośnie.
  3. Włóż bombillę, w miejsce większej wolnej przestrzeni. Przytrzyma suszone listki w jednym miejscu.
  4. Zaleca się nalanie trochę zimnej wody do naczynia. Pomaga to przedłużyć smak i chroni przed utratą właściwości zdrowotnych.
  5. Zalej gorącą wodą, lecz nie wrzącą! Odczekaj do 5 minut, aż dobrze zaparzy się. Pij za pomocą bombilli do momentu, aż skończy się napój. Można ponownie dolać gorącej wody aż do utraty smaku.
  6. Delektuj się smakiem 🙂

Jeśli nie odpowiada Wam smak zakupionej Yerba Mate, nie warto od razu się zrażać. Najpierw spróbujcie zmienić gatunek herbaty. Różnice smakowe wynikają z gleby i klimatu kraju, w którym herbata jest uprawiana. Na smak ma oczywiście także wpływ sposób dbania o uprawę, suszenia rośliny czy późniejszej obróbki liści. Przez to może być bardziej intensywniejszy lub mniej.