badania nietolerancji

Badania na nietolerancje pokarmowe

pomiary gratis

Czytaj dalej

Testy na
nietolerancje
pokarmowe

W naszym Instytucie wykonujemy profesjonalne testy na nietolerancje pokarmowe, które za pomocą oznaczenia nadmiernej ilości przeciwciał białek pokarmowych we krwi, pozwalają rzetelnie określić czynnik, którego organizm nie toleruje. Aby podnieść jakość wyników warto napić się wody na godzinę przed badaniem. Testy są bezpieczne i dokładne, a ich wyniki dostępne są już po upływie około godziny.

Nasi specjaliści zadbają o to, by procedura testu została wykonana prawidłowo, a otrzymane wyniki zostaną przez nich rzetelnie zinterpretowane.

Testowane
grupy produktów:

  • owoce: pomarańcze i cytryny, grejpfruty, jabłka, czarna porzeczka, melon cantalupa, arbuz, oliwki, truskawki, pomidory,
  • warzywa: kapusta, marchewka, brokuł, ogórek, seler, ziemniak, por, papryka,
  • zboża: pszenica (gluten) i pszenica durum, kukurydza, żyto, owies,
  • mięso: kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina,
  • owoce morza: łosoś, pstrąg, skorupiaki, tuńczyk, łupacz, dorsz, flądra,
  • nabiał: jajko, mleko,
  • orzechy i rośliny strączkowe: orzechy ziemne, orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, groch, fasola, soczewica, soja,
  • inne: czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Przeciwskazania do
wykonywania testów:

  • długotrwała całkowita dieta wykluczająca dany produkt,
  • problemy z krzepliwością krwi,
  • przyjmowanie antybiotyków immunosupresyjnych, leków immunosupresorowych, upośledzających układ odpornościowych i produkcję przeciwciał lgG,
  • długotrwała sesja sterydowa.

W ostatnich latach świadomość istnienia nietolerancji pokarmowych jest zdecydowanie większa niż kiedyś. I choć ludzie przykuwają coraz większą uwagę do tego, co jedzą i jaki wpływ na ich organizm mają poszczególne produkty, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, które czynniki negatywnie działają na ich zdrowie.

Produkty, których organizm nie toleruje, nie muszą stanowić bezpośredniego zagrożenia dla życia, jednak wpływać mogą na psychikę, samopoczucie i ogólną kondycję psychiczną. Nakładająca się na siebie nietolerancja na kilka produktów może już drastycznie wpływać na nasze zdrowie. Warto również pamiętać o tym, że nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa, to dwa odległe problemy. W przypadku alergii mamy do czynienia z szybszą i bardziej niebezpieczną reakcją organizmu.

Testy na nietolerancję pokarmową nie są stworzone jedynie dla osób, które już dostrzegają u siebie niepokojące objawy. Złożone objawy nietolerancji pokarmowej mogą stać się widoczne dopiero po kilku godzinach, a nawet kilka dni później, przez co trudno powiązać z nimi konkretny produkt. Z tego powodu warto upewnić się, że nasz organizm prawidłowo reaguje na spożywane produkty jeszcze zanim reakcje organizmu zaczną na poważnie uprzykrzać funkcjonowanie. Często dopiero po diagnozie, osoby dotknięte nietolerancją zauważają, że objawy charakterystyczne dla tego problemu, towarzyszyły im od lat.

pomiary ciała

Dla naszych gości
ponisze pomiary gratis:

  • masa ciała w kg,
  • masa tkanki tłuszczowej w %,
  • masa tkanki mięśniowej w kg,
  • całkowita zawartość wody w organizmie w %,
  • masa kości w kg,
  • wiek metaboliczny,
  • physique rating (niezależne od spadku wagi, różnice w proporcji tkanki tłuszczowej i masy mięśni)
  • wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej,
  • wskażnik BMI,
  • BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii kcal.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.

Rozumiem