Strona główna » Blog » Porady » Dlaczego proces wychodzenia z postu jest ważny w diecie Dąbrowskiej?

Dlaczego proces wychodzenia z postu jest ważny w diecie Dąbrowskiej?

Wychodzenie z postu dr Ewy Dąbrowskiej to bardzo ważny proces. W tym czasie nasz organizm musi przestawić się na inny sposób żywienia. Po I etapie diety, w którym oczyszczamy organizm z toksyn prowadząc głodówkę wchodzimy w II etap, od którego zależy to czy nie nastąpi efekt jo-jo lub nawrót chorób, których objawy chcieliśmy załagodzić, stosując dietę. Jeśli chcecie dowiedzieć się do jakich zasad należy się stosować podczas II etapu diety warzywno-owocowej, tj. wychodzenia z diety, zapoznajcie się z dzisiejszym wpisem. Postaramy się odpowiedzieć na kilka najbardziej nurtujących pytań.

Czas wyjścia z postu

Etap II – wychodzenie z postu powinno trwać tyle samo, ile trwał post. Jeśli stosujemy post przez 4 tygodnie, tyle samo powinno trwać wychodzenie z niego.

Włączanie produktów

Sam post Dąbrowskiej obejmuje spożywanie posiłków z warzyw i owoców z listy: kapusta biała, czerwona, kiszona, pekińska, kalafior, brokuły, buraki, marchew, pietruszka, seler, rzodkiewka, cebula, czosnek, por, dynia, ogórek, świeży i kiszony, pomidor, papryka, sałata, szpinak, natka pietruszki, seler naciowy, zioła, jabłka, grejpfruty, cytryny, jagody i truskawki.

Harmonogram wychodzenia z diety Dąbrowskiej

W pierwszym tygodniu wychodzenia z diety Dąbrowskiej wprowadzamy pozostałe warzywa i owoce, których spożywanie było wcześniej zabronione.

Drugi etap wychodzenia z diety to wprowadzanie kasz, ziaren, nasion oraz orzechów.

W trzecim tygodniu wprowadzamy jajka oraz jogurty.

W czwartym tygodniu wprowadzamy ryby i chude mięso. Ryby spożywamy 1-2 razy w tygodniu.

Dodatkowo przez cały czas ograniczamy takie produkty jak: słodycze, ser żółty, biała mąka, napoje gazowane, kawa i herbata, a także unikamy żywności przetworzonej, nie smażymy i skupiamy się na surowych oraz kiszonych przetworach.

Uwaga! Należy pamiętać, że po wprowadzeniu do diety wszystkich produktów, owoce i warzywa nadal powinny stanowić 50% dziennego spożycia!