Strona główna » Blog » Owoce » Desery w diecie owocowo-warzywnej

Desery w diecie owocowo-warzywnej

Desery stanowią istotny element każdej diety, ponieważ poprawiają nam humor i pozwalają na czerpanie przyjemności z jedzenia. Wiele osób podczas diety odczuwa chęć sięgnięcia po coś słodkiego, jak sobie więc z tym radzić? Czy możemy sobie pozwolić na spożywanie deserów na diecie? A jeśli tak to jakich i jak je przyrządzać?

Czym słodzić, aby sobie nie zaszkodzić

Podstawą dobrego dietetycznego deseru są produkty, które wybieramy do ich przyrządzenia. Muszą one zawierać jak najmniej tłuszczu oraz cukru. Brak tłuszczu w deserze nie stanowi wyzwania, jednak ich główną cechą i tym co najbardziej w nich cenimy jest słodki smak. Jak zatem nadać słodki smak, nie wykorzystując ani grama cukru?

Sama doktor Ewa Dąbrowska, autorka diety owocowo-warzywnej, w swojej książce na temat tejże diety podaje pomysły na desery wykorzystujące określone owoce, które skutecznie zahamują chęć zjedzenia czegoś słodkiego.

Pomysły na deser

Deser nr 1.

Zamień sałatkę owocową na sorbet lodowy! Wystarczy zmiksować owoce ze sobą, a następnie zamrozić całość.

Deser nr 2.

Zielony koktajl owocowo- warzywny. Miksujemy następujące składniki:

1/2 jabłka,

1/2 cytryny,

1/4 ogórka, szpinak,

1/2 korzenia pietruszki,

kawałek selera, ulubione zioła i koktajl gotowy!

Deser nr 3.

Mus owocowy. Najlepiej sprawdza się mus zrobiony z jabłek, ale można wykorzystać również inne owoce. Gotujemy je w małej ilości wody, a następnie przecieramy przez sito.

mus owocowy

Deser nr 4.

Pomarańczowy mus owocowo-warzywny:

2 marchewki

1 grejpfrut

1 kwaśne jabłko

dodatkowo: przegotowana woda, aby rozcieńczyć mus

Deser nr 5. Koktajl z jarmużu i grejpfruta

100 g świeżych liści jarmużu

200 ml soku z grejpfruta

250 wody mineralnej

Deser nr. 6

Pieczone jabłko z cynamonem – pyszny deser uzyskamy poprzez upieczenie jabłka w 180°C z taką ilością cynamonu, jaką lubimy

Wartości odżywcze deserów

Mus owocowy z jabłka stanowi idealne rozwiązanie dla tych, którzy oprócz figury dbają też o swoje zdrowie. Jabłka posiadają bowiem wartości odżywcze, które chronią przed zawałem, zaparciami, wzmacniają zęby, a także poprawiają wygląd, ponieważ oczyszczają organizm z toksyn.  Oprócz nieskazitelnej urody i zdrowia, poprawiają również kondycję mózgu i wzmacniają pamięć.

Co więcej ich indeks glikemiczny jest bardzo niski (<50), więc są one idealnym produktem dla osób chorych na cukrzycę. Dodatkowo to najbardziej popularny owoc w Polsce, który posiada wiele odmian, dlatego każdy może znaleźć dla siebie swój ulubiony rodzaj jabłka. Są także bardzo tanie.
Koktajl ze szpinakiem również stanowi eksplozję witamin. Szpinak zawiera bowiem witaminę C, luteinę i beta karoten oraz potas, żelazo i kwas foliowy. Te substancje mają właściwości antynowotworowe, a także chronią przed miażdżycą.
Sorbety owocowe zawierają takie same substancje odżywcze jakie mają owoce, z których są zrobione.

Okazuje się, że dieta wcale nie musi być męcząca, ponieważ istnieją desery, które mogą osłodzić nam odchudzanie się, sprawić nam przyjemność i przywrócić dobry humor. Ponadto są one proste w przyrządzeniu i nie wymagają wiele czasu. Najważniejszy jest odpowiedni dobór produktów. Jeśli będziemy odpowiednio je wybierać, to możemy skomponować własny autorski deser z ulubionych owoców i warzyw.