Strona główna » Blog » Warzywa » Ciekawostki o warzywach

Ciekawostki o warzywach

Podstawą diety Ewy Dąbrowskiej są oczywiście owoce i… warzywa! W dzisiejszym wpisie dowiecie się wszystkiego czego nie wiedzieliście jeszcze o warzywach i baliście się zapytać;)

Kolor
Czy wiedzieliście, że kolor warzyw ściśle łączy się z tym, jakie posiadają one właściwości odżywcze? Czerwone warzywa takie jak papryka, pomidory czy pomidor mają pozytywny wpływ na serce i układ krwionośny, ponieważ zawierają antyutleniacze, które obniżają cholesterol. Żółte warzywa wpływają dobrze na wygląd skóry, włosów i paznokci. Natomiast zielone warzywa stymulują pracę jelit i oczyszczają z toksyn. Warzywa o filoletowym kolorze (szparagi, cebula, ziemniaki, kapusta i kalafior) są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużą ilość antocyjanów, które mają działanie przeciwnowotworowe i chroniące przed schorzeniami układu krążenia, a także hamują procesy starzenia.

Gorzka strona ogórka
Ogórek jest znany ze swojego gorzkiego smaku, jednak można go uniknąć poprzez odpowiednie obieranie. Gorzka substancja gromadzi się głównie w liściach, łodygach i korzeniach rośliny, dlatego ogórek jest bardziej gorzki od ciemniejszej strony. Aby uniknąć takiego posmaku należy obierać go od jasniejszej strony, aby nie rozporowadzać nieprzyjemnego smaku po całym warzywie, a następnie obciąć ciemną końcówkę.

Magiczne właściwości niektórych warzyw

Brokuły zawierają więcej białka niż stek! Pół szklanki brokułów dostarcza 2 g białka oraz 2,5 g błonnika. Co więcej, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczu, więcsą o wiele zdrowsze niż stek;).
Cebula zapobiega astmie i nowotworom żołądka i jelit! W jaki sposób? Zaweira wiele siarczków, które łagodza reakcje zapalne oraz przeciwutleniaczy.
Brukselka posiada lekko gorzkawy smak, przez co nie jest przez wszystkich lubiana, jednak jest jednym z najbardziej pożywnych warzyw. Zawiera błonnik, witamnę C, K i B oraz cynk, mangan, fosfor, sód, wapń, potas, żelazo i miedź. Ponadto nie ma tłuszczu, dostarcza niewiele kalorii i doskonale syci Jeśli nie jesteście fanami brukselki przez jej gorzkawy smak, znamy sposób na to, aby go złagodzić. Wystarczy zagotować się z mlekiem i cukrem!
W czerwonej papryce jest więcej witaminy C niż w cytrynie! W 100 g warzywa znajduje się aż 144mg witaminy C .
Karczoch wygląda jak oset, a smakuje jak szparagi. Posiada magiczne właściwości dla skóry, dlatego używa się go do produkcji kosmetyków, toników, kremów i maseczek.

I co najważniejsze to warzywa pomagają nam w utrzymaniu perfekcyjnej, szczupłej sylwetki. Są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Czyż to nie najbardziej magiczna właściwość warzyw? 🙂

Jakie warzywa stosować podczas diety Ewy Dąbrowskiej

Przypominamy jakie warzywa najlepiej spożywać podczas postu:
– warzywa korzenne: marchew, buraki, pietruszka, seler, pasternak
– warzywa kapustne: wszystkie, na przykład kapustę białą, czerwoną, pekińską, brokuły, brukselkę, kalafior, rzodkiew
– warzywa zielone liściaste: szpinak, sałaty i wiele ziół
– warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por, szczypiorek
– warzywa dyniowate: ogórki, cukinię, dynię, kabaczek
– warzywa psiankowate: papryka, pomidory, bakłażan