Strona główna » Blog » Owoce » Arbuz w diecie

Arbuz w diecie

Wiele osób podczas diety zastanawia się jakie owoce może spożywać, aby nie przybrać na wadze i zadbać o dostarczanie odżywczych wartości swojemu organizmowi. Jednym z produktów, który wspomaga odchudzanie jest arbuz. Jest to również owoc, który znajduje swoje zastosowanie podczas diety Dąbrowskiej. Choć nie jest to owoc popularny w diecie warzywno-owocowej, przedstawiamy dlaczego nie trzeba sobie arbuza odmawiać.

Stosując dietę owocowo-warzywną zwracamy uwagę na indeks glikemiczny wybranych produktów. Arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny, jednakże znajduje się na liście dopuszczonych przez dr Dąbrowską owoców. Przyczyniła się do tego koncepcja ładunku glikemicznego, stworzona przez Naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Zakłada ona, że niektóre produkty o wysokim indeksie glikemicznym, mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Wynika to między innymi od ilości węglowodanów w produkcie. W arbuzie znajduje się jedynie 5% węglowodanów, jest on także owocem niskokalorycznym – w 100 g zawiera zaledwie 30 kcal.

Skład arbuza

Arbuz to owoc, który w 92 procentach składa się z wody, co dobrze wypływa na utrzymanie smukłej sylwetki. Nawadnianie organizmu stanowi bardzo istotny element zarówno diety Dąbrowskiej, jak i innych diet. Arbuz bogaty jest w przeciwutleniacze takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. W swoim składzie posiada także witaminy: C, A, B6, K1 i E oraz kwas foliowy.

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)

Wartość energetyczna – 30 kcal

  • Tłuszcz 0,2g
  • Cholesterol 0mg
  • Węglowodany – 7.55 g
  • Białko – 0.61 g
  • Tłuszcz – 0.15 g
  • Błonnik – 0.4 g

Minerały

  • Potas – 112 mg
  • Fosfor – 11 mg
  • Magnez – 10 mg
  • Wapń – 7 mg
  • Sód – 1 mg
  • Żelazo – 0.24 mg
  • Cynk – 0.10 mg

Witaminy

  • Witamina C – 8.1 mg
  • Witamina A – 569 IU
  • Niacyna – 0.178 mg
  • Witamina B-6 – 0.045 mg
  • Tiamina – 0.033 mg
  • Ryboflawina – 0.021 mg
  • Kwas foliowy – 3 ug
  • Witamina K 1 (filochinona) – 0.1 ug
  • Witamina E – 0.05 ug
arbuz

Wpływ arbuza na zdrowie i urodę

Arbuz to produkt dobry dla nadciśnieniowców, ponieważ zawiera L-cytruliny, potas oraz magnez, które wspomagają sprawność funkcji naczyń tętniczych i ich elastyczność, a w konsekwencji prowadzą do obniżenia ciśnienia krwi. Zapobiegają zatem zawałom serca, udarom mózgu oraz miażdżycy.

Spożywanie arbuza zmniejsza także ryzyko zachorowania na wiele chorób, między innymi na raka. Zawiera bowiem flawonoidy, które chronią komórki przed zmianami nowotworowymi. Jest bogaty również w  witaminy B6, B1, C, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu. 

Cytrulina, znajdująca się w arbuzie, posiada funkcję rozszerzania światła naczyń krwionośnych oraz bierze udział w cyklu mocznikowym, w którym dochodzi do neutralizacji toksycznego amoniaku, substancji, która przyczynia się do zmęczenia mięśni. Zatem jeśli spożywamy duże ilości arbuza, minimalizujemy ilość zakwasów po treningu oraz zwiększamy objętość tkanki mięśniowej w trakcie ćwiczeń. 

Ze względu na to, że arbuz w większości składa się z wody, działa pozytywnie na układ moczowy oraz pokarmowy, polepsza przemianę materii oraz wydalanie z organizmu szkodliwych związków, co wspomaga proces odchudzania.

Owoc ten stanowi także źródło przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Arbuzy posiadają bowiem funkcję ochronną przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry.

Arbuz jest zatem produktem, który służy nie tylko diecie i kształtowaniu smukłej sylwetki, przyczynia się również do poprawienia wyglądu naszej skóry. Wpływa też na zdrowie organizmu, zapobiegając nadciśnieniu, wzmacniając jego odporność i chroniąc go przed chorobami nowotworowymi. Warto zatem rozważyć włączenie arbuza w skład codziennego żywienia.