Strona główna » Blog » Zdrowie » Halloweenowy przysmak, czyli wszystko o właściwościach zdrowotnych dyni

Halloweenowy przysmak, czyli wszystko o właściwościach zdrowotnych dyni

Okres jesienny oraz Halloween to czas, w którym wiele osób spożywa produkty zrobione z dyni. Dla osób będących na diecie owocowo-warzywnej, mamy dobrą wiadomość – Wy również możecie się skusić na niektóre z tych przysmaków, ponieważ dynia to produkt zdrowy i mało kaloryczny :). Dodatkowo można ją wykorzystać jako cudowną ozdobę Halloweenową
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat, zapraszamy do lektury wpisu ;).

Rodzaje dyń

Dynia zwyczajna

Duża, okrągła i pomarańczowa, jej miąższ jest najczęściej żółty. Jej smak nie jest słodki, dlatego najlepiej dodawać ją do takich przetworów jak zupy i sosy.

Dynia makaronowa

Mniejsza, podłużna i w kolorze żółtym. Jej nazwa pochodzi od tego, iż podczas gotowania rozpada się na długie nitki, które można stosować jako produkt zastępczy dla makaronu :).

Dynia piżmowa

Gruszkowaty kształt, różna kolorystyka. Posiada słodkawy posmak, dlatego często wykorzystywana jest  do deserów, ciast, koktajli.

Dynia biała

Kremowa w środku i na zewnątrz, bardzo delikatna w smaku.

Dynia hokkaido

Okrągła i ciemnopomarańczowa, o jadalnej delikatnej skórce. Nadaje się do każdej potrawy.

Dynia kabocha

Ciemnozielona z zewnątrz, w środku pomarańczowa. To najsłodsza ze wszystkich dyń.

Dania z dyni

Jako, że dynia dozwolona jest podczas diety owocowo-warzywnej, prezentujemy kilka pomysłów na dania, które pomogą Wam urozmaicić swój jadłospis jeżeli jesteście na diecie w okresie jesienno-zimowym:

  • krem dyniowo-marchewkowy
  • krem dyniowo-pomidorowy
  • frytki z dyni
  • gulasz dyniowy
  • przecier dyniowo-jabłkowy
  • dynia faszerowana warzywami
  • mus z pieczonej dyni z cynamonem

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

  • Wartość energetyczna – 26/20 kcal
  • Tłuszcz – 0.10/0.07 g
  • Białko ogółem – 1.00/0.72 g
  • Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  • Błonnik – 0.5/1.1 g

Minerały

  • Potas – 340/230 mg
  • Fosfor – 44/30 mg
  • Wapń – 21/15 mg
  • Magnez – 12/9 mg
  • Sód – 1/1 mg
  • Żelazo – 0.80/0.57 mg
  • Cynk – 0.32/0.23 mg

Witaminy

  • Witamina C – 9.0/4.7 mg
  • Witamina A – 8513/5755 IU
  • Witamina K – 1.1/0.8 µg
  • Witamina E – 1.06/0.80 mg
  • Witamina B6  – 0.061/0.044 mg

Wpływ dyni na zdrowie i urodę

Dynia posiada nie tylko bardzo mało kalorii, ale także szybko syci i przyspiesza przemianę materii, ponieważ zawiera dużo błonnika. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.

Dodatkowo, zawarta w niej witamina E sprawia, że organizm utrzymuje odpowiednie nawodnienie. Dynia wpływa także na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia. Ponadto, olejek z pestek dyni zwalcza wolne rodniki i wpływa na obniżenie cholesterolu, dlatego warto jeść pestki, jeśli mamy problemy związane z układem krwionośnym.

Dynie zawierają również duże ilości beta-karotenu, prowitaminy A, przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom oraz pogarszaniu się wzroku.

Jeśli jesteście fanami dyniowych przysmaków, śmiało możecie sięgnąć i wypróbować każdą  nich. Różnorodność dyni pozwoli urozmaicić Waszą dietę zarówno podczas postu owocowo-warzywnego, jak i w czasie, gdy powrócicie do innego sposobu żywienia.

dynia właściwości